Anunțul lui Mugur Isărescu despre PIB-ul României. Am egalat țări importante și am depășit Grecia
Anunțul lui Mugur Isărescu despre PIB-ul României. Guvernatorul BNR a făcut o comparație despre cum era România acum 23 de ani din punct de vedere economic și cum este acum, timp în care s-au scurs și 16 ani de la aderarea la UE, care a avut loc în anul 2007. Am egalat țări importante și am depășit Grecia.
Mugur Isărescu, despre PIB-ul României. Ce țări am egalat
În anul 2000, anul de începere al negocierilor pentru aderarea la UE, PIB-ul pe cap de locuitor în termeni de paritate a puterii de cumpărare (ppc) reprezenta doar 26% din media UE, a anunțat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
“Era atunci cel mai scăzut nivel din UE. În 2007 când România a intrat în UE, PIB/capita reprezenta 44% din media UE. Acum, PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare (PPC) este 77%, fiind deasupra Greciei care are 68%, similar cu Portugalia (77%), Ungaria (77%) și puțin sub Polonia (79%)”, a spus Mugur Isărescu, potrivit Hotnews.
Creșterea din România, inegală
De asemenea, în primăvară se anunța că România, Portugalia și Ungaria sunt la egalitate în ceea ce privește PIB-ul per capita în 2022. „Creșterea în România, în această perioadă nu a fost distribuită egal”, a adăugat Mugur Isărescu.
Conform Guvernatorului BNR, Bucureștiul este acum la peste 160% PIB/capita comparativ cu niveluri mult mai scăzute din alte regiuni.
“Continuând și îmbunătățind absorbția fondurilor europene reprezintă cea mai bună cale de a îmbunătăți creșterea potențială a economiei, fiind bună pentru o mai bună distribuție a PIB-ului în țară. Un alt factor care îmbunătățește economia este, desigur, capitalul uman”, a mai spus Mugur Isărescu.
Paritatea puterii de cumpărare – PPC (engleză- Purchasing power parity sau PPP) arată puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o altă monedă de circulatie internațională, de regula euro sau dolar.
Care este cel mai bogat județ din România. Care este cel mai sărac
În contextul în care prețurile bunurilor si serviciilor diferă de la un stat la altul paritatea puterii de cumpărare calculează o rată de schimb alternativă între monedele a doua țări, comparând un coș de bunuri. De asemenea, rata de schimb a parității puterii de cumpărare este folosită pentru a compara nivelul de trai din mai mulțe țări.
Nu în ultimul rând, din 42 de județe ale țări, doar 15 au avut o dinamică mai rapidă a PIB/cap de locuitor decât media națională, celelalte 27 având o dinamică mai slabă.
Cea mai bogată localitate este de departe București, care are 263% din media Uniunii Europene la paritatea puterii de cumpărare, cu alte cuvinte este de peste 2,5 ori mai bogat decât media. Cel mai sărac județ din țară este Vaslui, de șase ori mai mic PIB/capita decât în București.