Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu după ce România și Turcia au fost zgâlțâite din nou de cutremure. Ce urmează să se întâmple EXCLUSIV
Vestitul seismolog Gheorghe Mărmureanu vine cu vești pentru locuitorii din zona Olteniei, după cutremurul înregistrat, ieri, de 4,5 grade pe scara Richter, care le-a zdruncinat serios locuințele. ”Stați liniștiți, nu e nicio problemă!”, a declarat el, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Vor fi, și în Oltenia, cutremure de peste 6 grade?
Ieri, Oltenia a fost zgâlțâită de un nou cutremur.
”În ziua de 21 august 2023, la ora 00:39:29 (ora locală a României), s-a produs în OLTENIA, GORJ, un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.5, la adâncimea de 14.0 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 10 km N de Târgu Jiu, 73 km SE de Hunedoara, 76 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 84 km V de Râmnicu Vâlcea, 87 km S de Deva, 98 km SV de Sibiu!”, a transmis ieri Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Contactat de reporterii Playtech Știri, seismologul Gheorghe Mărmureanu ne-a vorbit, în exclusivitate, despre recentele cutremure, din Oltenia, dar și despre aparenta legătură dintre cutremurele din Turcia și cele din România.
”Nu urmează ceva mai rău în zona Gorj, nu facem prostii de-astea! Nu au cum să fie cutremure foarte mari, de 6 sau de 7 grade pe scara Richter, ca în Vrancea.
Treaba asta cu zona Olteniei a început, în urmă cu vreo 20 de ani. Acolo e ceva aparte, într-adevăr, dar nimic grav. Oamenii s-au speriat, firește, din cauză că nu sunt obișnuiți cu seismele, ca cei din zona Vrancea”, a declarat celebrul seismolog, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Ce legătură există între cutremurele din Turcia și cele din România
Deși românii sunt ferm convinși că între cutremurele din Turcia și cele din România există o puternică legătură, mai ales că se produc la o distanță mică de timp, Gheorghe Mărmureanu a dorit să clarifice lucrurile, pentru a se evita, pe viitor, astfel de confuzii.
”Atenție! Cutremurele din Turcia nu au absolut nicio legătură cu cele din Oltenia, cu cele din România, în general. M-am ocupat de cutremurele din Turcia vreme 16 ani, dar nu ne afectează acele cutremure!
După ce străbat cam toată Turcia, undele seismice ajung la Istanbul, după care o virează la stânga, spre Africa, ajungând până la Oceanul Atlantic, nu vin spre noi, nu vă mai speriați!”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu, exclusiv pentru Playtech Știri.
E posibil ca un cutremur să fie anunțat cu două ore înainte de a se produce?
Sunt, oare, șanse ca seismele să fie detectate cu două ore înainte de a se produce, conform noilor ipoteze ale specialiștilor? Potrivit publicației Science, s-a ajuns la ideea că marile cutremure debutează că o fază aseismică lentă, potențial observabilă de alunecare pe falie, asociată cu o microseismitate mărită, însă, sistemele de monitorizare existente nu au încă această capacitate, de a capta semnalul, în timp real.
”Este pur și simplu o idee atrăgătoare. Ideea de a putea prezice debutul unui cutremur e mare lucru”, a menționat Richard Allen, seismolog la Universitatea din California. În prezent, alertele de cutremur sunt posibile doar cu un minut, două, înainte de producere.
Referitor la acest aspect, Gheorghe Mărmureanu, care a studiat seismologia și în America, alături de marii specialiști ai lumii, inclusiv de cei japonezi, rămâne circumspect, dată fiindu-i experiența vastă în acest domeniu, cu multe necunoscute.
”Să fim serioși! Au studiat și americanii și japonezii, zeci de ani, dar în zadar! Specialiștii aceștia n-au ce face să lanseze astfel de ipoteze… Nu ai cum să stabilești cu două ore înainte un seism mare, n-a reușit nimeni asta și nu cred că este posibil cât de curând”, ne-a mai declarat Gheorghe Mărmureanu, exclusiv pentru Playtech Știri.