Anunțul făcut de ministrul Transporturilor, după accidentul feroviar de la Fetești. Sancţiunile se înăspresc

de: Ionuț Vieru
29 07. 2021

Cătălin Druă, Ministrul Transporturilor, a afirmat că operatul privat al cărui tren a provocat accidentul de la Fetești nu va mai putea funcționa. Mai mult de atât, acesta a precizat că vor exista controale la toți operatorii de transport.

Ministrul Transporturilor, despre accidentul de la Fetești

Într-o postare pe rețelele de socializare, acesta a spus că a încheiat o ședință de urgență cu autoritățile din sistemul de siguranță feroviară. Pe lângă faptul că operatorul privat nu va mai putea efectua operațiuni de transport privat, ministrul a anunțat că va declanșa controale la operatorii de transport feroviar de marfă și călători.

De asemenea, un act normativ va fi elaborat la minister care va înăspri sancțiunile pentru încălcarea normelor de siguranță pentru operatori, dar și pentru personalul acestora. Acesta a precizat că deciziile au venit după al treilea incident feroviar în care sunt implicate trenuri de marfă în România din ultima perioadă.

”Pe alt front, bătălia pe care o duc este cea de finanţare a sistemului feroviar, care are nevoie de capitalizare masivă după ani de subfinanţare şi pierderile cauzate de pandemie. Pe partea de investiţii din fonduri europene stăm excelent la minister: 3,1 mld lei la zi (cu +22% mai mult ca anul trecut la 31 iulie şi aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2019). Aşa cum arată prognoza, ne vom atinge până la sfârşitul anului ţinta propusă de 8 mld lei. Dar capitalizarea sistemului feroviar se face cu fonduri de la bugetul de stat. Şi aici cu pierderile acumulate din anii trecuţi + efectul pandemiei, e nevoie de alocarea de sume suplimentare semnificative, aşa cum am justificat în cererea de rectificare a bugetului către Ministerul Finanţelor”, a mai scris ministrul.

Reacția premierului Florin Cîțu

Joi după-amiază, premierul Florin Cîțu a declarat că va discuta cu ministrul Transporturilor pe tema accidentului feroviar de la Fetești. Acesta a fost întrebat despre faptul că în cazul Fetești au existat copii care au fost ținuți ore întregi în trenurile avariate. Premierul a spus că în cazul în care călătorii au de suferit, ar trebui să răspundă cei care se ocupă de acest lucru, ministerul de resort.

“Nu pot să vă spun de ce nu s-a intervenit. Eu o să cer o situaţie să vedem de ce nu s-a intervenit, dar în acelaşi timp mi se pare anormal să avem astfel de situaţii, iar un şef de la CFR Călători sau un director să spună că soluţia vine din altă parte. Soluţia este a celor care administrează sectorul respectiv. (…) Încă nu am vorbit cu domnul Drulă despre acest incident”, a mai declarat Cîţu.

Întrebat și dacă ia în calcul o demitere a șefului CFR Călători, premierul a spus că trebuie să aibă, în primul rând, toate informațiile, să vadă ce s-a întâmplat.