Anunţul crunt făcut de CEO-ul Moderna după apariţia variantei africane. Când ar putea fi disponibil pe piaţă un vaccin eficient împotriva acestei tulpini

Anunţul crunt făcut de CEO-ul Moderna după apariţia variantei africane. Când ar putea fi disponibil pe piaţă un vaccin eficient împotriva acestei tulpini
Stephane Bancel - CEO Moderna

CEO-ul Moderna vine cu un anunț neașteptat după apariția Omicron. Ce se întâmplă după ce specialiștii au descoperit noua tulpină COVID-19? Când ar putea să vină un nou vaccin pe piață împotriva acestei variante a virusului chinez?

CEO Moderna, anunț după apariția Omicron

Stephane Bancel a declarat în cursul zilei de luni că va dura luni de zile până va putea dezvolta și livra un nou vaccin care vizează în mod direct varianta Omicron a virusului chinez. Cu toate astea, o doză mai mare de 100 de micrograme din doza de rapel a companiei ar putea să fie gata mai devreme de termenul preconizat.

„Doza mai mare ar putea fi făcută imediat, dar vor trece luni înainte ca varianta specifică omicronului să fie gata de livrare în cantități masive”, a declarat Bancel pentru „Squawk Box” de la CNBC.

CEO-ul Moderna consideră ca noua tulpină este foarte infecțioasă și va dura cel puțin două săptămâni pentru a putea determina cât de mult au afectat mutațiile vaccinurilor aflate în prezent pe piață.

„În funcție de cât de mult a scăzut, am putea decide, pe de o parte, să administrăm o doză mai mare din vaccinul actual în întreaga lume pentru a proteja oamenii, poate persoanele cu risc foarte mare, persoanele imunocompromise și persoanele în vârstă ar trebui să aibă nevoie de o a patra doză”, a mai detaliat acesta.

„Credem că este deja prezent în majoritatea țărilor”

Organizația Mondială a Sănătății a susținut într-o lucrare tehnică publicată duminică faptul că Omicron are peste 30 de mutații ale proteinei spike care se leagă de celulele umane. Mutațiile în cauză sunt asociate cu o transmitere mai mare și cu o protecție potențial redusă a anticorpilor.

Tulpina nouă a fost indentificată pentru prima dată în provincia Gauteng din Africa de Sud. Bancel a subliniat zborurile care au sosit vineri din Africa de Sud în care 61 din 624 de pasageri au fost testați pozitiv pentru COVID-19.

Cel puțin 13 au fost infectați cu tulpina Omicron. În timpul acesta, autoritățile sanitare continuă să studieze în detaliu probele, arată Institutul Național Olandez de Sănătate Publică.

„De asemenea, credem că este deja prezent în majoritatea țărilor”, a spus Bancel. „Cred că majoritatea țărilor care au zboruri directe din Africa de Sud în ultimele șapte până la 10 zile au deja cazuri în țara lor de care s-ar putea să nu știe.”

SUA a interzis deja intrarea non-cetățenilor care au călătorit în Africa de Sud și în alte țări din regiune în ultimele 14 zile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI