De la începutul acestui an s-a vehiculat ideea liberalizării prețurilor din piața gazelor naturale, începând cu 1 iulie 2020, dar foarte puțini români știu acest lucru. Cei mai mulți dintre actualii furnizori nu își informează deloc clienții asupra acestui aspect. În acest moment există dezbateri aprige pe marginea acestui demers care va avea un impcat economic important.
Chiar astăzi, în timp ce vă relatăm despre acest lucru, în cadrul Forumului Energiei Online se dezbate problema liberalizării prețurilor la gaze naturale de la 1 iulie, dar și despre strategia de investiţii a companiilor de stat din energie, modificările Legii energiei electrice şi a gazelor naturale. În cadrul acestor dezbateri, de astăzi, o altă temă, pe lângă această liberalizare, este cea a securității alimentării cu energie a României, Green Deal. Pentru cei care nu știu, Grean Deal reprezintă pilonul esenţial al strategiei de redresare a UE după pandemia COVID 19.
O altă temă de discuție a formului este legată de consecinţele reducerii consumului de energie în perioada pandemiei, plafonarea preţului la utilităţi în acest an, listarea Hidroelectrica şi preţurile la energie în România comparativ cu alte state din UE, etc.
Conform unui studiu de impact, realizat de Asociaţia Energia Inteligentă, care a analizat ofertele celor 35 de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici, publicate pe site-urile proprii, comparativ cu preţul reglementat pe care aceşti consumatori îl au în prezent, s-a constatat că 9 dintre aceşti furnizori propun un preţ mai mic decât preţul din prezent, 5 menţin preţul şi 13 propun un preţ mai mare decât preţul din prezent. Studiul a fost făcut pe baza unor calculle la un preț orientativ al gazelor la nivelul consumatorilor casnici ce primesc gaze de la diferiți furnizori,și folosind datele publicate în comparatorul de preț de pe site-ul ANRE.
Conform aceluiași studiu s-a mai constatat că 80% dintre furnizorii actuali nu şi-au informat clienții că urmează ca piața să fie liberalizată și nu au făcut oferte către consumatorii casnici de gaze pentru perioada când piaţa va fi liberalizată. Studiul arată că ofertele actuale propuse consumatorilor au preţuri egale sau mai mari cu până la 55% decât preţurile din contractele existente, în condiţiile în care cotaţiile hidrocarburilor au scăzut semnificativ, pe fondul crizei COVID-19.
”Aceste date ne arată cu 45 de zile înainte de liberalizarea pieţei de gaze dezastrul în care se găseşte procesul de pregătire a consumatorilor casnici. Avem în acest moment o dovadă clară a dezinteresului majorităţii furnizorilor faţă de clienţii lor casnici şi dispreţul faţă de legislaţia în vigoare în România, dar şi manifestarea siguranţei că şi pe viitor clienţii lor vor fi numai ai lor. Problema cea mai mare este că legislaţia în vigoare (art. 4, Ordinul 27 al ANRE) le garantează că, de fapt, clienţii vor accepta preţul pe care ei îl stabilesc, probabil fără nici măcar să-şi dea seama că la 1 iulie 2020 are loc un eveniment care va schimba major vieţile tuturor celor care sunt consumatori de gaze.”,a declarat preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă.