Anunțul apocaliptic făcut de specialiști. Ce fenomene extreme vor lovi crunt România în următorii ani

de: Ștefan R. Apostol
03 01. 2020

Se știe că România are un climat temperat, cu 4 anotimpuri alternative: primăvara, vara, toamna și iarna. Până în prezent, nu există un istoric al ciclonilor tropicali. Există totuși și alte fenomene, cum ar fi: viscolele de zăpadă, undele de căldură și seceta. Dar modificările continue ale climatului, la nivel mondial, ar putea aduce și în România fenomene extreme.

Anunțul apocaliptic făcut de specialiști

Undele de căldură extremă, furtunile de ploi abundente, sau temperaturile extreme se întâmplă deja cu o regularitate crescândă la nivel mondial din cauza schimbărilor climatice provocate de om, potrivit unor noi cercetări. Încălzirea globală în ultimul secol înseamnă extreme de căldură care anterior au apărut doar o dată la 1000 de zile se întâmplă de patru până la cinci ori mai des, a declarat studiul publicat în Nature Climate Change.

Anunțul apocaliptic făcut de specialiști. Ce fenomene extreme vor lovi crunt România în următorii ani

Climatologul Bogdan Antonescu, într-un interviu acordat celor de la Digi24, a tras un semnal de alarmă asupra acestor modificări climatice. Acesta a afirmat că aceast creştere cu un un grad – două a temperaturii medii globale nu pare a fi mult, dar în ecuaţia schimbărilor climatice efectele pot fi dezastruoase.

Conţinutul de apă din atmosferă va creşte substanţial, favorizând alimentarea mai mult timp a fenomenelor extreme. În Europa ar putea apărea „aleea fenomenelor extreme”, aşa cum există în SUA „aleea tornadelor extreme”.

Ce fenomene extreme vor lovi crunt România în următorii ani

Același specialist, climatologul Bogdan Antonescu,  ce repercursiuni au asupra mediului climatic așa-zisele fenomene ale efectelor de seră, acestea putând crea, chiar și în România fenomene meteorologice și climatice extreme.

”Gazele cu efect de seră menţin temperatura medie globală care, anual, e de 15 grade. Faptul că noi creştem această temperatură cu 1 grad – două atrage schimbări foarte mari, unele nu le putem bănui în prezent.

Toate aceste fenomene severe sunt alimentate de vaporii de apă din atmosferă, o creştere a temperaturii medii globale duce la mai multă evapoare, la mai mulţi vapori de apă.

De exemplu, o creştere cu 0,5 grade a temperaturii creşte cu 3 procente conţinutul de apă din atmosferă. Asta înseamnă că furtunile vor avea ingrediente cu care să se dezvolte, pentru că vaporii de apă sunt în cantitate mai mare, aşa că pot fi alimentate mai mult timp şi pot duce la fenomene extreme”, a explicat climatologul Bogdan Antonescu.