22 iul. 2020 | 09:35

Decizie șoc din partea Bisericii Ortodoxe Române, în plină pandemie de COVID-19. Cum vor fi împărtășiți credincioșii

Sănătate
Decizie șoc din partea Bisericii Ortodoxe Române, în plină pandemie de COVID-19. Cum vor fi împărtășiți credincioșii
Decizie șoc din partea Bisericii Ortodoxe Române, în plină pandemie de COVID-19. Cum vor fi împărtășiți credincioșiiSursă foto: teologie.net

Biserica Ortodoxă Română a transmis un comunicat în care anunță că toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiției liturgice ortodoxe de împărtășire. Anunțul vine în contextul în care țara noastră se confruntă cu o creștere explozivă a numărului de cazuri, fiind înregistrate în ultimele 24 de ore 994 de cazuri noi.

Decizia luată de BOR în pandemia de COVID-19

Biserica Ortodoxă Română nu se abate de la tradiția de a împărtăși credincioșii cu o singură linguriță de argint, indiferent de sugestia autorităților sanitare de a folosi lingurițe și pahare de plastic.

Sfântul Sinod a luat act de răspunsurile întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale adresate Patriarhului României referitoare la modalitatea de împărtăşire a credincioşilor în cadrul Sfintei Liturghii în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiţiei liturgice ortodoxe de împărtăşire a credincioşilor dintr-un singur Potir sfinţit şi cu o singură linguriţă sfinţită”, a transmis Patriarhia, potrivit Basilica.ro.

În luna mai, reprezentanții BOR confirmau că au luat la cunoștință îngrijorarea oamenilor cu privire la transmiterea comunitară a virusului, dar potrivit acestora, problema împărtășirii credincioșilor ține strict de biserică.

Problema Sfintei Împărtăşanii şi a împărtăşirii credincioşilor este una care aparţine exclusiv Bisericii”, au declarat aceștia când s-a pus pentru prima data problema răspândirii virusului prin intermediul linguriței de Împărtășanie.

Ce spunea Biserica Ortodoxă Română în luna mai

Potrivit aceluiași comunicat din luna mai, se poate observa că poziția bisericii a rămas de neclintit, indiferent de situația disperată existent în România.

Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriţei de unică folosinţă pentru împărtăşirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii.

În acest sens, cu aprobarea majorităţii membrilor Sfântului Sinod, consultaţi în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtăşire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.

De asemenea, Arhiepiscopia Timisului a oferit la momentul respectiv o explicație cât se poate de religioasă și spirituală, refuzând, de asemenea, folosirea linguriței de plastic. Mesajul a venit după ce Arhiepiscopul Tomisului a fost surprins de mai multe ori împărtășind copiii cu aceeași linguriță.

Discuţia asupra linguriţei a pornit eronat în spaţiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentaţie publică, ci instituţie de cult. Împărtăşania nu este mâncare şi băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viaţa veşnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim.

Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu şi alimentele fireşti, iar împărtăşania şi dăruirea ei credincioşilor este atributul exclusiv al Bisericii”, transmitea și Arhiepiscopia Tomisului, în luna mai, potrivit Adevărul.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Adela Popescu își face casă cu gândul la nurori. „Nu am nicio șansă”
EVZ.ro
Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
Spynews
UE ne obligă. Se taie în România de aproape 6 ori. Decizie pentru banii românilor
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI! AU FOST UCIȘI pe LOC
Mediaflux
Fiica lui Codin Maticiuc și a Anei Pandeli împlinește doi ani. Mesajul emoționant transmis de mămică: „N-am uitat nicio zi”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ea este tânăra care colecționează păpuși bântuite. Ce experiențe a trăit cu aceste obiecte care pe alții îi înspăimântă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro