Anunţ pentru românii cu centrale termice de apartament. Nu e de bine, Guvernul le-a pus gând rău

de: Stan Nicu
21 12. 2022

A fost făcut un anunţ important pentru românii care se încălzesc cu centrale termice de apartament. Nu e de bine, Guvernul le-a pus gând rău după ce s-a luat măsura extinderii câmpului de aplicare a pieței carbonului. Așadar, care este motivul pentru care românii vor trebui să bage mâna și mai adânc în buzunare.

Vești proaste pentru cei care au centrale termice la bloc. Vor fi obligați să plătească taxă de poluare. De când

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a anunțat că atât Parlamentul, precum și Consiliul European au ajuns la un acord cu privire la extinderea câmpului de aplicare a pieței carbonului.

În plus, ministrul Mediului a anunțat că prevederea ar fi programată să intre în vigoare începând din 2027, dr este posibil să fie amânată cu un an în cazul în care prețul energiei va rămâne mare.

Românii vor plăti o nouă taxă de poluare

Astfel, prevederea îi vizează și pe proprietarii de centrale de apartament, care vor fi obligați să plătească o taxă de poluare.

Conform prevederii, taxa se va calcula în funcție de fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. În plus, anul 2027 va veni cu o altă veste proastă pentru că va apăre și o taxă și pentru carburanți.

Taxa, plătită în funcție de consumul de gaze

„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă.

Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat Tanczos Barna, potrivit Antena 3.

UE vrea reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Comisia Europeană a propus încă de anul trecut o micșorare a emisiilor de gaze cu efect de seră, așa cum este trecut în Pactul verde al Uniunii Europene.

Reducerea emisiilorar trebui să se facă într-un ritm rapid, urmând să ajungă până în 2030 la o scădere cu 62% rapăortat la anul 2005. Asta se poate traduce prin faptul că marile companii industriale vor fi obligate să își reducă emisiile cu 62 de procente.

Cine sunt primii care vor plăti taxa de poluare

Nu în ultimul rând, reforma mai prevede un punct potrivit căruia Executivul Uniunii Europene va propune crearea unei a doua piețe a carbonului pentru încălzirea locuințelor și carburanții rutieri.

Astfel, Eurodeputații au solicitat ca această măsură să se aplice mai întâi clădirilor de birouri și camioanelor grele, existând temeri legate de impactul social al unui astfel de cost.