Anunţ pentru românii cu centrale termice de apartament. Cum pot primi bani de la stat pentru a le schimba

de: Bișinicu Andreea
20 11. 2022

În perioada verii, cei mai mulți dintre români își instalează centrale termice de apartament, pentru a se asigura de faptul că, pe timpul iernii, nu vor suferi de frig în propriile locuințe. Oficialii tocmai au dat cea mai bună veste pentru deținătorii unor astfel de aparate. Ce sume de bani vei primi, dacă decizi să le schimbi.

Românii ar putea primi un voucher pentru a-și schimba centralele termice

Ai o centrală termică de apartament și te gândești să o schimbi, deoarece a expirat garanția? Ei bine, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis un mesaj important pentru toți românii aflați în această situație. Potrivit oficialului, acum este foarte simplu să îți schimbi centrala de apartament.

Într-un interviu acordat la Prima TV, ministrul a vorbit despre programul „Rabla pentru electrocasnice”, în cadrul căruia românii și-ar putea schimba centrala termică de apartament.

În cadrul acestui program, cei interesați vor primi, în schimb, un voucher pe care este o trecută o anumită sumă de bani, cu ajutorul căruia își pot achiziționa o nouă centrală, la schimb cu cea veche

„Eu le-am recomandat românilor, cei care îşi permit, să schimbe centrala, să treacă pe centrale performante. Împreună cu ministrul Mediului, în Coaliţie, am stabilit – și e vorba de programul „Rabla pentru electrocasnice”, să intre şi centralele de apartament, ca oamenii

care nu îşi permit să-şi cumpere o centrală să poată să şi-o schimbe, să fie ajutaţi. Pentru că şi statul, la rândul lui, câştigă pentru că scade consumul de gaz.”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Momentan, programul include aparate precum frigidere, aspiratoare, mașini de spălat sau laptopuri. A doua ediție „Rabla pentru electrocasnice” din acest an începe pe 21 noiembrie, având un buget de 50 de milioane de lei.

Ce greșeală fac românii când folosesc centrala de apartament

Consumul gazelor naturale și al curentului electric reprezintă cea mai presantă problemă a românilor, în perioada rece a anului.

Foarte mulți români au început să ia măsuri pentru a reduce costurile lunare, pentru a reduce sumele exorbitante notate pe facturile de utilități.

Pentru a economisi bani, cei mai mulți dintre oameni pot face greșeli uriașe, care i-ar putea costa mult mai scump decât ar crede. Când vine vorba despre consumul de lumină, trebuie să ținem cont și de eficiența energetică.

De exemplu, mulți români scot centrala de apartament din priză, atunci când pleacă de acasă pentru câteva zile, ceea ce este o mare greșeală, spun specialiștii.

Fără să îți dai seama, ai putea suferi mult din cauza acestor decizii. Ține cont de faptul că, dacă oprești centrala termică, iar temperatura scade sub 8 grade Celsius, țevile amplasate la instalație vor risca să înghețe.

Astfel, pentru a readuce centrala la temperatura necesară, ca să funcționeze propice, vei consuma mai multă energie, consum mai ridicat decât în cazul în care ai fi lăsat centrala termică în priză, de la început.