Clienții Raiffeisen Bank ar putea să-și primească banii înapoi de la bancă. ANPC a transmis un mesaj de ultimă oră pentru cei care s-au trezit cu ratele mărite la bancă. Astfel, românii păgubiți pot da banca în judecată și chiar ar putea să-și recupereze banii. Iată care sunt pașii de urmat!
Anunț important pentru toți clienții Raiffeisen Bank
ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului) recomandă românilor care s-au trezit cu rate mari la Raiffeisen, în perioada 2006-2009, să meargă să-și caute dreptatea în instanță, pentru a-și recupera banii. Așadar, clienții Raiffeisen Bank care au avut de plătit rate uriașe în perioada menționată anterior au șanse mari să-și primească banii înapoi.
„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor recomandă beneficiarilor – foşti şi actuali clienţi ai Raiffeisen Bank S.A, cu credite încheiate în LEI/EUR/USD, în perioada 2006-2009, aflate în derulare la data de 20.10.2017, momentul emiterii Ordinului de Preşedinte ANPC, prin care s-a dispus restituirea sumelor reclaculate, în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi – să se prezinte la unităţile băncii, pentru recuperarea sumelor cuvenite potrivit Ordinului amintit, ţinând cont de faptul că Raiffeisen Bank are obligaţia restituirii acestor sume”, a transmis ANPC, zilele trecute, printr-un comunicat de presă.
ANPC a sesizat nereguli mari la Raiffeisen Bank
Echipele de comisari ANPC au efectuat acțiuni ample și au constatat că operatorul economic austriac Raiffeisen Bank a calculat dobânzile creditelor în RON, EUR și CHF (franci elvețiani), în perioada 2006-2009 într-un mod greșit. Drept urmare, clienții s-au trezit cu rate uriașe, fără motiv, iar banca a încasat de la debitori sume imense care nu li se cuveneau.
Astfel, ANPC a sancționat banca austriacă și a dispus restituirea de urgență a sumelor încasate în plus. Măsura a fost consfințită și de sentința definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. În acest fel, 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank, în perioada menționată mai sus, urmează să fie rambusate clienților afectați. Suma se ridică la peste 19 milioane de euro.
Citește și: Câți bani poți scoate zilnic de la bancomatele ING, Raiffeisen, Banca Transilvania, BCR sau BRD. Limitele în funcţie de bancă
„Ca atare, ANPC a sancţionat banca şi a dispus restituirea de către aceasta a sumelor încasate în plus, măsură consfinţită şi de sentinţa definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde aceasta fusese constestată de operatorul economic. În situaţia descrisă, s-au aflat 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank, în perioada menţionată, urmând a fi rambursate peste 19 milioane de euro consumatorilor afectaţi”, notează Adevărul.
Ce pot face cetățenii păgubiți
În prezent, 92% dintre clienții care aveau credite în perioada respectivă și-au primit banii înapoi. ANPC îndeamnă și ceilalți clienți să meargă să-și recupereze pierderile.
„ANPC recomandă consumatorilor persoane fizice şi/sau moştenitorul/moştenitorii titularului/titularilor, acolo unde este cazul, să se prezinte la oricare dintre sucursalele Raiffeisen Bank din ţară pentru a intra în posesia sumelor de rambursat, indiferent de situaţia actuală a raportului dintre creditor şi debitor (credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, aflate în plată etc”, au mai adăugat comisarii ANPC.
Citește și: Dispare o mare bancă din România. Ce se întâmplă cu creditele și cine ar putea prelua acțiunile?