Anunț major pentru românii care vând produse pe OLX. Ce va face ANAF, mare atenție!
Anunț major pentru românii care vând produse pe OLX. Ce va face ANAF, mare atenție! Unii dintre români au primit notificare de conformare de la ANAF pentru că realizează venituri din vânzarea de produse pe site-uri specializate în vânzări.
ANAF îi cheamă la control pe comercianții de pe OLX. Ce se întâmplă dacă aceștia nu se conformează
Agenția Națională de Administrare Fiscală îi ia la control pe românii care fac bani mulți pe site-urile de vânzări. În acest sens, ANAF a trimis notificări de conformare acestor persoane.
Cei care au primit o astfel de adresă de la ANAF trebuie să depună Declarația unică, vânzările online fiind considerate venituri din activități independente. Dacă nu se vor conforma, acele persoane vor fi supuse controlului Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
Cum identifică ANAF persoanele care fac bani pe site-urile de vânzări
ANAF folosește datele culese de la curieri pentru a indentifica persoanele respective.
”Nu vom lua în considerare persoane care au vândut pe OLX bicicleta copilului. Ne îndreptăm către persoanele care fac activitate comercială”, declara, de curând, Teodor Alexandru Georgescu, director general Antifraudă, conform Hotnews.
Conform acestuia, pentru persoanele cu venituri de peste 500.000 lei, în primă fază, a fost inițiată verificarea documentară, ceea ce înseamnă un control care se face de la sediul ANAF, ca după aceea să se emită decizie de impunere.
Care sunt veniturile pentru care vor fi chemați românii
”Celelalte persoane cu sume sub 500.000 lei vor primi acasă o notificare din partea ANAF de conformare. Dacă nu se vor conforma vor urma controale”, a precizat Teodor Alexandru Georgescu.
De asemenea, unele persoane care care au primit notificări, au avut venituri sub 200.000 lei.
Conform consultantului fiscal Cornel Grama, persoanele care nu se conformează se pot trezi că primesc o impunere din oficiu, iar pe lângă asta riscă să fie acuzate de evaziune fiscală.
”Pe circuitul economic al acestui comert se interpun firmele de curierat. Acest comerţ în Romania are un specific aparte față de celelalte state. Unii parteneri de afaceri ai furnizorilor nu se conformează fiscal. Primim date pe Declarația 395”, a afirmat Teodor Alexandru Georgescu.
Operațiuni în numele unor persoane decedate
Potrivit acestuia, s-au identificat cazuri de identități furate de către clienții firmelor de curierat.
”Preferă să lucreze în numele altei persoane, pentrua fi mai greu de identificat. Au fost identificați. Au fost identificate și persoane decedate în numele cărora erau efectuate operațiuni. V-aș ruga să întreprindeti toate măsurile pe care le puteți face pentru identificarea partenerilor de afaceri”, a mai afirmat Teodor Alexandru Georgescu.