Anunț major pentru agricultorii din România. Ce ajutor vor primi în 2023
Anunț major pentru agricultorii din România! La Palatul Victoria astăzi a fost o zi plină cu multe decizii pe marginea unor noi proiecte de finanțare. Printre acestea s-au aflat și cele legate de agricultură, în speță pentru fermierii care se ocupă cu cultivarea de usturoi și cartofi. La finalul ședinței, purtătorul de cuvânt, Dan Cărbunaru, a precizat și care vor fi sumele arondate programelor de susținere din agricultură.
Guvernul Ciucă a aprobat două scheme de subvenții pentru agricultură
Așa cum își propunea și actualul ministru al Agriculturii, Petre Daea, au fost elaborate mai multe programe de subvenționare pentru agricultorii din România. Dacă pentru fermierii care se ocupă cu creșterea de animale erau deja demarate ample proiecte, iar sumele erau deja anunțate de APIA, într-un segment nu au existat programe valide de susținere. Vorbim aici de agricultorii din România care se ocupă cu cultivarea și producția de usturoi și cartofi.
Vezi și: Se dau bani de la Stat pentru români. Cine poate primi câte 3.000 de euro, termenul este 1 aprilie
Așa se face că în ședința de astăzi, Guvernul Ciucă a aprobat două scheme de subvenții pentru agricultorii din România, având ca țintă directă acești producători autohtoni de usturoi și cartofi, iar purtătorul de cuvânt, Dan Cărbunaru, a precizat și care vor fi sumele arondate programelor de susținere:
„În privința măsurilor din domeniul agricol, așa cum a anunțat și domnul prim-ministru la începutul ședinței de guvern, ulterior au fost aprobate cele două proiecte importante care vizează susținerea sectorului agricol în domeniu vegetal atât în programul de susținere a producției de usturoi, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acestei producții în 2023.
Schema de ajutor se va aplica pe întregul teritoriu al țării în acest an, iar impactul bugetar este de 29,7 milioane lei, beneficiarii fiind: producători agricoli, persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, producători agricoli persoane juridice.
Cea de-a doua schemă de ajutor de minimis pentru producători vizează cartoful de consum, prin această schemă fiind asigurată susținerea producției de cartofi de consum într-o sumă totală de 14,8 milioane lei, cuantumul pentru fiecare beneficiar fiind de 200 euro pe hectar.”, a declarat azi Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de Guvern.
Vezi și: Se dau bani pentru fermierii din România. Care este suma maximă pentru un hectar
Ministrul Petre Daea face un anunț major pentru agricultorii din România
De la preluarea noului mandat la Agricultură, Petre Daea a avut mai multe intervenții în care vorbea de modul cum sunt tratați producătorii autohtoni, dar și de prețurile ridicate la produsele de acest tip aduse din export. Noile măsuri de subvenționare pentru agricultorii din România ar putea fi considerate ca o victorie a ministrului, și-așa extrem de criticat pentru ieșirile sale în spațiul public, acuzând marii retaileri de subminarea agriculturii prin importurile masive și la prețuri mari.
Înainte de ședința de astăzi, ministrul anunța că, mai mult ca sigur, se vor aproba cele două noi programe de finanțare elaborate de ministerul pe care-l conduce:
„Astăzi avem două acte normative de importanţă deosebită, pentru două produse care necesită susţinere şi stimularea noastră – şi o facem de fiecare dată. Este vorba de un sprijin de minimis pentru cultura usturoiului şi a cartofului, ştiindu-se că cele două culturi au avut un regres înregistrat în ultima perioadă.
Şi prin stimularea pe care am făcut-o, spun eu, permanent şi insistent, cu sume corespunzătoare, suprafaţa a reuşit să crească în România, iar balanţa acestor produse începe să se înregistreze într-un progres pe care îl dorim cu toţii, în perspectiva asigurării nevoilor interne”, a spus Petre Daea, conform Agerpres.
România are aproximativ 15 milioane de ha de terenuri agricole
România este o țară cu tradiție agricolă și joacă un rol unic și important în agricultura europeană. Solul este fertil, iar clima este favorabilă pentru agricultură, zootehnie zootehnie și horticultură. Cu o suprafață totală de 238.000 metri pătrați, România este una dintre țările cu cel mai pronunțat profil agrar din Uniunea Europeană, având aproximativ 15 milioane de ha de terenuri agricole.
Din acest total peste 9 milioane ha dedicate culturilor arabile, astfel că România deține aproape trei sferturi din totalul terenurilor agricole din UE, procentul fiind 33,5% din totalul fermelor din UE. Astfel, România ar putea fi al doilea cel mai mare producător de produse agricole din regiunea ECE2. Agricultura din România are o valoare de aproximativ 5% din produsul intern brut și aproximativ 30% din populația activă se ocupă, la nivel național, cu agricultura.