Anunț major despre creșterea pensiilor în România. Veste surpriză din partea FMI
Fondul Monetar Internațional a făcut un anunț major despre creșterea pensiilor în țara noastră. Şeful misiunii FMI în România, Jan Kees Martijn, a dezvăluit dacă Guvernul are sau nu bani pentru pensii. Vestea vizează milioane de pensionari. În același timp, a avertizat în privința schimbărilor pe care trebuie să le facă politicienii aflați la putere.
Veste minunată pentru pensionarii din România
FMI a făcut anunțul mult așteptat de pensionarii români. Jan Kees Martijn, șeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, susține ferm că Guvernul României ar avea suficienți bani în bugetul din 2022 pentru majorarea pensiilor.
FMI a făcut anunțul
FMI, prin șeful misiunii Jan Kees Martijn, a avertizat Executivul României că sistemul de pensii ar trebui reformat şi ar trebui stabilit un plan de creştere şi pentru anii următori. Întrebat dacă Guvernul va putea creşte pensiile în acest an cu 10-20%, olandezul a explicat că România are de făcut o alegere dificilă pentru fiecare dintre aceste cheltuieli, pentru că nivelul deficitului este prea mare şi trebuie redus. Cu toate acesta, ar mai fi bani în bugetul de anul acesta pentru majorarea pensiilor, a declarat Jan Kees Martijn, potrivit Antena 3.
„Asta nu înseamnă că Guvernul nu are loc. Este ceva loc pentru persoanele care au cea mai mare nevoie, dar Guvernul trebuie să fie foarte atent şi să țintească foarte atent anumite grupuri. Este o alegere şi trebuie să vadă întreaga gamă de oameni care sunt impactări de inflația mare şi să țintească cheltuielile cu atenție către grupurile care au cea mai mare nevoie.”, a punctat șeful misiunii FMI în România.
Recomandări pentru Guvernul român
Experții instituției financiare internaționale recomandă introducerea impozitului progresiv pe salarii. Potrivit lui Jan Kees Martijn, o variantă ar fi să fie aplicat din 2023, „dacă statul român ar fi pregătit şi ar elimina întâi din facilitățile fiscale pentru sectoare precum IT, cercetare sau construcții, care acum sunt scutite de impozit pe venit sau contribuții la sănătate şi pensii”. În ceea ce privește creșterea de taxe în România, șeful FMI susține că trebuie făcute schimbări în acest sistem. O recomandare ar fi taxarea mai curată.
„Acum, sunt multe excepții în multe sectoare, multe lacune, tratamente speciale pentru anumite grupuri, iar principala noastră recomandare este să fie eliminate din aceste tratamente speciale, sistemul să fie mai simplu, mai curat şi să ne asigurăm că toată lumea plătește impozite echitabile.”, a subliniat expertul Fondului Monedar internațional.
Precizări despre Codul Fiscal
Reprezentantul FMI spunea că fără o bază curată de impozitare, nu poți avea o cotă unică reală sau un impozit progresiv real, făcând referire la o curățare a Codului fiscal, adică eliminarea excepțiilor. Rămâne discutabilă susținerea unui impozit progresiv de către Fondul Monetar Internațional, când cota unică este distrusă.