Anunț major de la șeful Casei Naționale de Pensii. Ce se schimbă în România, toți pensionarii trebuie să știe

de: Ștefan R. Apostol
18 05. 2024

Sunt peste 5 milioane de pensionari în România, iar în baza acestui statut primesc de la stat anumite facilități. Dar, conform unor modificări de ultimă oră, a venit și un anunț major de la șeful Casei Naționale de Pensii, precizând ce se schimbă în România, iar în acest context, toți pensionarii trebuie să știe.

Noul sistem informatic al CNPP a primit finanțare

De câțiva ani buni, la nivel ministerial, se tot vorbește de introducerea unui nou sistem informațional, ce trebuia implementat de Casa Națională de Pensii. După multe proiecte și dezbateri, în cele din urmă Guvernul a aprobat planul de finanțare a acestui nou sistem, iar Ministerul Muncii avea să anunțe această decizie într-un comunicat publicat în cursul zilei de ieri:

”Executivul a aprobat astăzi cheltuielile necesare pentru implementarea unui sistem informatic performant în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), complet integrat, care să permită aplicarea coerentă și unitară a reglementărilor legale din domeniul sistemului public de pensii și al asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale.”

Pensionarii trebuie să știe acest anunț major de la șeful Casei Naționale de Pensii

În baza acestui nou sistem, spune șeful CNPP, se vor produce anumite modificări la nivel de reformă în sistemul public de pensii, precum și la modul în care se vor recalcula pensiile celor peste 5 milioane de beneficiari.

După aprobarea finanțării noului sistem informatic a venit și un anunț major de la șeful Casei Naționale de Pensii, prin care oficialul explică ce se schimbă în România

„Nu vrem să se mai depună dosarul fizic, celebrul dosar cu șină. El se va putea depune direct în spațiul virtual, unde pensionarii își vor putea face un cont, unde își pot vedea tot istoricul, chiar și realizarea vechimii stagiului de cotizare.

Vor putea vedea toate serviciile pe care noi le oferim. Talonul de pensie va fi tot în format digital, biletele de tratament, transmiterea de cereri și oferirea de răspunsuri, simulare a pensiei, a calcului, unde oamenii pot să-și introducă datele și să-și facă o simulare a cuantumului pensiei“, a declarat Daniel Baciu, potrivit Realitatea PLUS.

Noul sistem va costa peste 131 de milioane de lei

În anunţul făcut de Ministerul Muncii, pe lângă modificările anunțate de șeful CNPP, se mai precizează și care sunt componentele acetuia, precum și care va fi valoarea totală de implementare a acestui sistem informatic.

Conform datelor, valoarea totală este de 131.282.000 lei, ministerul precizând că „bani asigurați din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma pensiilor / Jalonul 240) și din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație”, arată reprezentanții Ministerului Muncii pe o rețea socială.

În ceea ce privește componența acestui nou sistem, se fac următoarele precizări:

  • Portal pentru comunicarea cu cetățenii, care va furniza, pe lângă serviciile actuale, și un nou set de funcționalități;
  • Serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament și servicii electronice în zona de înregistrare a contribuabililor;
  • Servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale;
  • Aplicația „e-Talon”, care va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic și tipărit, pentru toți pensionarii aflați în plată.

O altă veste majoră este că, pe lângă asta, fiecare beneficiar va avea un spațiu privat, unde vor regăsi toate datele personale, gestionate de Casa Națională de Pensii, se mai arată în comunicatul ministerului.