Anunț îngrijorător pentru români! Orașele în care nu sunt bani de salarii. Situație fără precedent

de: Andrei Simion
14 11. 2019

Premierul României a anunțat recent că 43 de localități din România nu mai au bani pentru plata salariilor, cheltuieli de funcționare și plata indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități. Localitățile la care face referire Ludovic Orban sunt în județe precum Iași, Harghita și Dolj, precizează președintele Asociației Orașelor din România, Ionel Chiriță.

Situație fără precedent: 43 de orașe din România nu mai au bani pentru plata salariilor

„La asociaţia oraşelor mi-au spus foarte clar că 43 de localităţi nu au bani să termine bugetul. O să le dăm prin intermediul ordonanţei de urgenţă de rectificare, de aia am demarat discuţiile cu asociaţiile autorităţilor locale, ca să ştim foarte clar cum prevedem sume care să le permită să închidă anul. Sunt 43 de oraşe care nu au bani de salarii, nu mai au bani de cheltuieli de funcţionare, pot să rămână fără lumină pe străzi, nu mai au bani să plătească indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi, că au fost transferate anul acesta la localităţi fără să le transfere şi resursele financiare”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul României s-a întâlnit cu reprezentanții Asociației Orașelor din România, iar aceștia au solicitat ca bugetele locale să fie bazate pe o sumă minimă stabilită pentru fiecare locuitor. Aceste sume ar trebuie să difere în funcție de localitate, iar completările până la limita bugetului minim să fie făcute de la bugetul de stat, în cazul în care nu pot fi completate din veniturile proprii.

„Printr-o abordare nedreaptă față de orașe a fostului ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, s-a realizat o situație la care nimeni nu s-a gândit că se poate ajunge cu orașele mici și mijlocii. Prin urmare, dacă la începutul anului trecut pentru fiecare comună s-a asigurat prin lege, deci din luna martie când a fost aprobat bugetul, minim 1.000 de lei ca buget de funcționare, orașelor și municipiilor nu li s-a asigurat un buget funcțional. În felul acesta, 45 de orașe și 5 municipii au avut bugetele minime de funcționare, sub 1.000 de lei pe cap de locuitor.

Nici măcar după rectificare ministrul nu a vrut să țină cont de intervențiile noastre și în felul acesta alte 25 de orașe din cele 45 au rămas în continuare sub 1.000 de lei pe cap de locuitor”, a declarat pentru Mediafax președintele Asociației Orașelor din România, Ionel Chiriță.