Anunț important pentru românii cu rate la bancă. Se întâmplă chiar acum

de: Stan Nicu
27 06. 2023

A fost făcut un anunț important pentru românii care au rate la bancă. Ce se întâmplă chiar acum după ce Consiliul Concurenţei a anunţat că va controla dacă nu cumva cele mai mari bănci din România s-au înțeles în privința unui anumit lucru, în dezavantajul clienților.

A fost făcut un anunț important pentru cei care au credite la bancă. Ce se întâmplă cu ratele

Sunt vești bune pentru românii cu rate la bancă după ce s-a aflată că ROBOR la trei luni a atins ieri cea mai mică valoare din 1 iulie 2022 şi până în prezent.

Scăderea indicelui ROBOR a început după ce Consiliul Concurenţei a anunţat că va controla dacă nu cumva cele mai mari bănci din România s-au înțeles să crească acest indice mai mult decât ar fi fost normal, în luna noiembrie a anului trecut.

Cât a scăzut indicele ROBOR

ROBOR la trei luni a scăzut la 6,54%, faţă de 6,55%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mică valoare din 1 iulie 2022 şi până în prezent.

ROBOR la trei luni crescuse în 2022 şi atinsese în 26 octombrie 2022, 8,21%, cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani şi 9 luni, de pe data de 29 ianuarie 2010, scrie economica.net. În 1 august 2022, ROBOR 3M depășea pragul de 8%.

Cât este ROBOR la 6 luni

De asemenea, ROBOR la şase luni a rămas la nivelul de 6,63%, acelaşi atins 1 iulie 2022. Pe data de 26 octombrie 2022, ROBOR 6M a ajuns la 8,31%, acesta fiind cel mai mare nivel din ultimii 12 ani şi 9 luni. De asemenea, ROBOR 6M a sărit de pragul de 8% pe 29 iulie 2022.

Astfel, nivelul ROBOR a început să se micșoreze după ce Consiliul Concurenţei a anunţat, la finalul anului 2022, că va verifica dacă cele mai mari bănci din România au făcut înţelegeri care să crească dobânzile ROBOR mai mult decât ar fi fost normal.

Pe data de 2 noiembrie, ROBOR la trei luni se afla la o valoare de  8,20%, iar ROBOR la şase luni avea o valoare de 8,31%. La începutul anului 2022, ROBOR 3M se afla la 3,02%, iar ROBOR 6M era la 3,14%.

Ce este ROBOR

ROBOR este rata medie a dobânzii la care băncile din România se împrumută între ele în lei.

Indicele este stabilit zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de BNR.

Românii au fugit de ROBOR la IRCC

După ce indicele ROBOR a crescut nejustificat, mulți dintre români, din cazua ratelor la bănci care tot creșteau, au ales să se mute la celălalt indice în funcție de care se calculează ratele la creditele cu dobândă variabilă în lei, IRCC. Însă, în ultimul timp și acesta a început să crească, iar trecerea înapoi la ROBOR nu mai este posibilă.

Ce spunea Guvernatorul BNR despre IRCC și ROBOR

De altfel, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR avertiza că este posibil ca IRCC să ajungă mai mare ca ROBOR, odată cu scăderea inflației.

”În schimb, dacă inflația vine în jos, și publicul percepe acest lucru, e foarte probabil ca ROBOR-ul să fie mai mic decât IRCC-ul. Vom trăi și vom vedea cum va fi. Să nu vă așteptați că acest IRCC vine ca un miracol și face dreptate pentru toată lumea”, spunea Mugur Isărescu.