Anunţ important pentru românii care au cont la bancă. Aşa rămân fără bani, la ce trebuie să fie atenţi
Tragedia care a lăsat mii de victime și alte zeci de mii fără case în Turcia și Siria a devenit și motiv de exploatare a hackerilor. Conform celor de la Bitdefender, au apărut deja mai multe conturi false care profită de această situație, generând așa-zise campanii umanitare, dar care, în realitate, nu sunt altceva decât metode de a te lăsa fără bani în cont. Experții Bitdefender, în acest context, vin cu un anunţ important pentru românii care au cont la bancă. Citește mai departe să vezi despre ce este vorba.
PayPal și Twitter, folosite la campanii înșelătoare
Escrocii exploatează acum criza umanitară în curs de desfășurare din Turcia și Siria:. De data aceasta, fură donații abuzând de platforme legitime precum PayPal și Twitter, spun experții în securitate cibernetică.
Pe 6 februarie 2023, cutremure de mare magnitudine au provocat peste 15.000 de victime, au provocat pagube importante la nivelul infrastructurii și au întrerupt conectivitatea rețelelor în Orientul Mijlociu și în regiunea mediteraneană.
În timp ce guvernele, întreprinderile și organizațiile caritabile se mobilizează pentru a strânge fonduri și a ajuta victimele acestui dezastru ecologic, hackerii n-au pierdut timpul pentru a viza donatori neștiutori.
Cei de la BleepingComputer și Bitdefender spun că au identificat mai multe escrocherii care rulează pe rețelele de socializare, precum și prin intermediul adreselor de mail, și care abuzează de platforme legitime, cum ar fi paginile de strângere de fonduri ale PayPal, pentru a crea site-uri web convingătoare și a colecta veniturile de la donatori care speră să ajute victimele cutremurului.
Vezi și: S-a schimbat harta Europei. Turcia s-a apropiat de Grecia după cutremurele devastatoare
Bitdefender anunță că hackerii pretind donații de ajutorare pentru Turcia
Una dintre escrocherii, de exemplu, se prezintă pe Twitter ca fiind o campanie de strângere de fonduri pentru „ajutorarea victimelor cutremurului din Turcia”. Pentru a-și conferi o anumită credibilitate, contul returnează în mod constant actualizări de la instituții de presă și oficiali guvernamentali consacrați.
Aceeași specialiști mai spun că au observat că strângerea de fonduri prin PayPal a strâns un total de 900 de dolari în donații, iar creatorul paginii a „donat” 500 de dolari pentru a face ca strângerea de fonduri să pară autentică.
În alte câteva cazuri, cei de la Bitdefender spun că au observat utilizatori individuali de Twitter care îndrumau donatorii către linkurile lor personale PayPal.me și pretindeau că strâng fonduri pentru o cauză nobilă.
Din fericire, unii observatori cu ochi ageri au sesizat un detaliu interesant, și anume că PayPal nu mai funcționează în Turcia cel puțin din 2016. Ca atare, conturile de utilizator Twitter cu nume care sună turcesc și care pretind că au sediul în Turcia, dar care, în schimb, îndeamnă donatorii să plătească prin PayPal, ridică un semnal de alarmă.
Se folosesc de adrese cripto ilicite
Într-o altă înșelătorie, Bitdefender și v au observat escroci care abuzează de Twitter prin inundarea răspunsurilor cu adresele lor ilicite de portofele Bitcoin și criptografice.
Cel care controlează un cont de Twitter de tip burner răspunde la tweet-uri de la personalități și întreprinderi proeminente cu un număr mare de urmăritori, cum ar fi Elon Musk și @DogeCoin, pentru a maximiza raza de acțiune a escrocheriei.
Experții au urmărit adrese similare de portofele frauduloase și au observat că, în total, aceste portofele criptografice erau fie goale, fie nu aveau mai mult de câteva sute de dolari, având în vedere frecvența acestor escrocherii.
Asta nu înseamnă că acest lucru va rămâne pentru totdeauna așa, în cazul în care donatorii neștiutori încep să cadă în plasa acestor escrocherii.
Bitdefender face un anunţ important pentru românii care au cont la bancă
Cei de la Bitdefender, unul din marii giganți în dezvoltarea de softuri de secuitate cibernetică, spun că la mai puțin de 24 de ore după ce două cutremure masive au provocat moartea a mii de oameni în Turcia și Siria, infractorii cibernetici au profitat deja de criza umanitară.
Aceștia spun că „cele mai recente încercări depistate de Bitdefender Antispam Lab arată, încă o dată, cât de lipsiți de scrupule pot fi aceștia.” Escrocii vizează generozitatea oamenilor din întreaga lume care doresc să aducă o mică contribuție pentru victimele acestui dezastru.
Escrocii se dau drept reprezentanți ai unei fundații de caritate ucrainene care caută bani pentru a-i ajuta pe cei afectați de dezastrele naturale care au lovit în primele ore ale zilei de luni.
Aceste e-mailuri îndeamnă destinatarii să sprijine victimele cutremurului făcând donații criptografice la adrese de portofel care, în mod previzibil, nu sunt asociate cu niciun guvern cunoscut sau entități de încredere:
„Lansăm un sprijin pentru oamenii din Turcia și Siria care au fost grav loviți de Cutremurul în curs de desfășurare, acesta a strămutat multe familii și copii, lăsându-i fără adăpost.
WLADIMIR FOUNDATION și-a asumat sarcina de a acorda un Ajutor de primă mână pe teren pentru a ajuta cât mai mulți oameni posibil…. Vă îndemnăm să faceți donații pentru victime.”, cam așa sună anunțul fals al hackerilor, spun cei de la Bitdefender.
Conform datelor furnizate de Bitdefender s-a constatat că până la ora la care acești hakeri erau depistați, deja aceștia reușiseră să penetreze piața, iar datele arată că:
„.(..) primul lot de eșantioane analizate a vizat destinatari din Coreea de Sud (49%), Vietnam (19%), SUA și India (cu câte 7% fiecare), Danemarca (3%), Irlanda (2%), Germania și Regatul Unit (cu câte 1% fiecare), cele mai multe dintre e-mailurile frauduloase provenind de la adrese IP din Pakistan.
Escrocii pretind că sunt o organizație caritabilă mondială în colaborare cu UNICEF și solicită donații în sprijinul copiilor și familiilor afectate din ambele țări.”, mai arată analiza Bitdefender.
Conform cercetărilor Bitdefender, acești escroci folosesc o organizație caritabilă fictivă cu sediul în Ucraina pentru a atrage victimele. Domeniul care găzduiește așa-numita Wladimir Charity Foundation a fost creat pe 3 octombrie 2022 și este deja trecut pe lista neagră a filtrelor companiei antispam și antifraudă.
Așa că, atenționarea experților, este să fiți atenți atunci când vi se cere să faceți astfel de donații, și mai ales cui. Compania de informații despre amenințări, SOCRadar, a identificat, în plus, aproape 60 de domenii asociate cu escrocherii de ajutorare pentru Turcia și Siria. Un proiect de voluntariat întreținut de companie menține liste cu site-urile de încredere și cele frauduloase, pe măsură ce apar.
Căutați online numere de conturi bancare
Organizațiile caritabile legitime de caritate și organizațiile guvernamentale de strângere de fonduri de ajutorare, cum ar fi Syria Relief, precum și AFAD și AKUT din Turcia, își afișează numerele de cont bancar autentice pe site-urile lor oficiale.
Adesea, aceste numere de cont sunt apoi citate mai departe de către instituții media credibile în rapoartele de știri. Ca atare, asigurați-vă că conturile în care faceți donații sunt asociate cu organizații reale. O căutare rapidă pe Google poate fi utilă în acest caz.
Atunci când efectuați transferuri online către un cont bancar extern, banca vă va avertiza, de obicei, în cazul în care numele destinatarului nu corespunde cu cel din contul bancar, acest lucru este obișnuit în cazul băncilor europene și asiatice. Asigurați-vă că numele de pe contul bancar reprezintă organizația caritabilă căreia îi faceți donația.
Rute legitime de donații criptografice
Pentru cei care preferă să doneze în criptomonedă, există mijloace legitime. Comunitatea Web3 a intervenit pentru a strânge milioane de euro de la pasionații de cripto, potrivit unui raport al Decrypt.
Raportul menționează mai multe companii blockchain, inclusiv Binance, Tether, Bitfinex, OKX și Kucoin, care s-au angajat să colecteze peste 9 milioane de dolari în donații și au anunțat adresele și paginile web ale portofelelor lor legitime prin intermediul site-urilor lor oficiale și al canalelor de socializare.
Încă o dată, o simplă căutare pe internet a unei adrese de portofel criptografic va dezvălui dacă aceasta este relativ necunoscută, un semnal de alarmă, sau dacă este într-adevăr asociată cu o organizație de caritate reală, o afacere sau un site guvernamental. Rapoartele de știri din mass-media vor cita adesea adrese cripto autentice, cu un context adecvat.