Anunț important pentru românii care au card la BRD. Clienții băncii sunt vizați, despre ce este vorba

de: Manolică Anca
27 06. 2023

Anunț important pentru cei care dețin un card la BRD. Societatea bancară a transmis recent informații pe care toți clienții săi trebuie să le cunoască. Aceștia sunt vizați direct. Află despre ce este vorba, din rândurile de mai jos.

Anunț important pentru românii care au card la BRD

Vești importante pentru clienții BRD. Vineri, 23 iunie, Curtea de Apel București a aprobat cererea băncii de suspendare temporară a ordinului emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Societatea bancară fusese sancționată pentru practici comerciale înșelătoare în legătură cu calculul dobânzilor la credite.

„Admite cererea. Dispune suspendarea executării Ordinului nr. 418/23.05.2023 până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie. Cu drept de a formula recurs în termen de 5 zile de la data comunicării, cale de atac care se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi 23.06.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată scris pe Portalul Instanţelor de Judecată.

BRD, pe lista băncilor sancționare de ANPC

În luna mai a acestui an, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat spre publicare constatările privind practicile comerciale înșelătoare legate de calculul dobânzilor la 11 bănci din România.

Societățile au fost sancționate cu o amendă de 550.000 de lei, iar ANPC a sugerat implementarea unor noi scheme de rambursare pentru a restabili corectitudinea contractuală.

ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% principal şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului”, a transmis directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Pe lista băncilor sancționate se înscriu: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank și BRD Groupe Societe Generale.

Inspecții la alte opt bănci

Mai apoi, inspectorii au confirmat finalizarea cercetărilor la alte opt entități financiar-bancare care activează în țara noastră, fiind aplicate amenzi în valoare de 400.000 de lei.

Este vorba despre: Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank și Vista Bank.

Citește și: Vești proaste pentru milioane de români. Cât de mult cresc dobânzile creditelor, ce se întâmplă cu ratele la bănci