Anunț important pentru cei care stau la bloc. Răspund civil și penal, dacă se opun acestor demersuri

Anunț important pentru cei care stau la bloc. Răspund civil și penal, dacă se opun acestor demersuri
Cin eare voie să-ți intre ăn casă la orice oră din zi și din noapte

Stai la bloc? Trebuie să știi că un reprezentant al asociației de proprietari are dreptul să-ți intre în apartament chiar fără acordul tău, pe baza unui preaviz motivat, în anumite situații. Dacă te opui, riști o amendă de 3.000 de lei.

Ești obligat să-i lași să intre

Există o lege, 196/ 2018, potrivit căreia, proprietarul apartamentului are obligația de a permite accesul unui membru al asociației în apartamentul tău, fie pentru lucrări de construcții, fie pentru reparații, fie pentru alte situații de urgență.

Accesul se va face pe baza unui preaviz motivat scris, prezentat cu 24 de ore înainte. Președintele de boc nu e singurul care are acest drept. Alături de acesta, administratorul sau o altă persoană calificată să realizeze lucrările pot intra în casa ta fără acordul tău. Dacă refuzi, poți plăti în funcție de repercusiunile pe care le are acest gest față de ceilalți proprietari. Poți răspunde fie civil, fie penal.

Ce riști dacă nu lași organul să-ți intre în casă
Ce riști dacă nu lași organul să-ți intre în casă

Ce poți să faci dacă-ți strică ceva în casă

Legea 196/ 2018 spune că, cei care refuză accesul persoanelor autorizate în locuință riscă o amendă între 500 și 3.000 de lei, iar amenda se aplică de către Poliția Locală, primari sau împuterniciți.

Dacă le permiți accesul și, în urma lucrărilor, ți se aduc daune, ai dreptul să fii despăgubit de către asociația de proprietari din fondul de raparații. Dacă reparațiile sau daunele au fost făcute de o firmă, adică de o persoană juridică, cheltuielile vor fi suportate de aceasta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI