Anunț important al producătorilor de medicamente. Care este situația reală a stocurilor

de: Ana Chivu
12 03. 2020

Anunț important al producătorilor de medicamente! Care este starea adevărată a stocurilor și ce se întâmplă cu capacitatea medicamentelor care să poată ajuta românii să lupte împotriva COVID-19? Iată ce spune Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România!

Anunț PRIMER: Care este situația reală a stocurilor?

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România a anunțat oficial că are o capacitate totală instalată de producție anuală de peste 10 miliarde de unități, în toate formele uzuale: orale, lichide sterile şi nesterile, perfuzabile, topice, şi multe altele. Aceasta ar putea fi suplimentată cu 10%, la cererea autorităților, pentru a-i ajuta pe români în bătălia cu coronavirus. Conform PRIMER, volumele pot fi dublate la solicitare, iar capacitatea de producție poate crește, dacă se suspendă temporar faza de serializare. Documentul oficial arată că fabricile de medicamente din România sunt în mare parte noi. În acest context, înglobează tehnologie farmaceutică de ultimă oră, iar producătorii au făcut deja investiții de peste 500 de milioane de Euro în extindere în ultimii 15 ani.

Directorul PRIMER a subliniat faptul că numai pe parcursul anului 2019 fabricile din România au produs și pus la dispoziție cetățenilor o cantitate de peste 300 de milioane de cutii de medicamente de toate felurile. „Tot în 2019, companiile membre PRIMER au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol (200 milioane de comprimate) şi 1 milion de cutii de ibuprofen (10 milioane de comprimate), principalele două medicamente utilizate şi în tratamentul simptomelor cauzate de COVID-19”, mai arată sursa citată.

Anunț producători de medicamente: Care este situația reală a stocurilor?

„Suntem pregătiți!”

“Aşadar, suntem pregătiţi şi stăm la dispoziţia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a răspunde solicitărilor acestuia în ceea ce priveşte fabricarea de stocuri de medicamente necesare luptei împotriva simptomelor COVID-19. În plus, în anumite condiţii speciale şi cu aprobarea autorităţilor competenţe, producătorii pot importă medicamente deficitare prin grupurile internaţionale din care fac parte sau pot transferă tehnologic producţia oricărei substanţe active ieşite de sub patent, pentru a produce în România preparatele care lipsesc precum şi eventualele medicamente care par a da rezultate în tratamentul COVID-19, cum ar fi clorochina”
Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER (Sursa: news.ro)