Anunț groaznic de la Comisia Europeană despre majorarea pensiilor. Ce se va întâmpla în România

de: Stan Nicu
06 05. 2020

Economia României va scădea cu 6% în acest an din cauza epidemiei de coronavirus, estimează Comisia Europeană, iar deficitul va urca la 9% în 2020 şi la 11% în 2021, dacă pensiile vor fi majorate cu 40%.

Anunț groaznic de la Comisia Europeană despre majorarea pensiilor. Ce se va întâmpla în România

Potrivit prognozei de primăvară publicată miercuri de Comisia Europeană, Produsul Intern Brut al României este prognozat să scadă abrupt în acest an, după câţiva ani de creştere. Consumul privat, motivul creşterii din ultimii ani, este aşteptat să fie afectat de mîsurile de carantină.

Se așteaptă ca deciziile de investiţii să fie afectate, în timp ce exporturile nete sunt prognozate să contribuie pozitiv la creştere. De asemenea, șomajul va creşte, în timp ce inflaţia este estimată să se diminueze, ca urmare a scăderii preţurilor la petrol.

Anunț groaznic de la Comisia Europeană despre majorarea pensiilor. Ce se va întâmpla în România. Sursa foto: economiczoom.ro

PIB-ul își va reveni în 2021, dar nu ca înainte de criza sanitară

Astfel, în 2021, PIB este aşteptat să îşi revină, dar nu la niveluri de dinainte de criză. Deficitul bugetar este estimat să crească semnificativ, în contextul în care măsurile fiscale necesare pentrulupta cu coronavirusul se adaugă unor derapaje fiscale anterioare.

Înainte de criza sanitară, economia României creştea în fiecare an cu circa 4%. Semne ale unor dezechilibre macroeconomice existau deja, în special sub forma unor deficite fiscale şi de cont curent în creştere.

Restricțiile vor afecta industria

De asemenea, se estimează că măsurile restrictive vor afecta semnificativ serviciile şi industria. Astfel, Guvernul a adoptat măsuri menite să sprijine consumatorii şi întreprinderile. Se estimează că PIB-ul real se va contracta cu 6% în 2020, dar va reveni la o creştere de 4,25% în 2021.

Consumul privat ar trebui să crească treptat, pe măsură ce restricţiile sunt eliminate şi să contribuie pozitiv la creşterea din 2021. După performanţa puternică din 2019, investiţiile sunt proiectate să scadă semnificativ în 2020, întrucât întreprinderile reacţionează la mediul foarte incert prin anularea sau amânarea unor proiecte de investiţii. Între timp, investiţiile publice sunt estimate a fi discrete, iar în 2021, investiţiile vor reveni doar parţial pe fondul incertitudinii persistente.

Ce înseamnă creșterea pensiilor cu 40%

Se estimează că deficitul public va creşte la aproximativ 9,25% din PIB în 2020. Tendinţa de expansiune preexistentă, în mare parte determinată de creşterile de pensii, va fi consolidată de impactul crizei de coronavirus. Cheltuielile cu pensiile ar urma să crească considerabil, determinate fiind de efectul pe parcursul întregului an al creşterii de pensii de 15% din septembrie 2019 şi de o creştere suplimentară de 40% prevăzută pentru septembrie 2020.