Anunț de ultimă oră despre alocațiile elevilor. Cu cât se măresc, de fapt, în 2021

de: Alex Cazacu
05 01. 2021

Deși legea inițială prevedea dublarea acestora, Senatul a votat ca alocațiile copiilor să fie majorate cu 20% de la 1 ianuarie, apoi să fie indexate cu rata inflației.

Anunț de ultimă oră despre alocațiile elevilor

Așadar, în 2021 nu vor mai fi două majorări (la 1 ianuarie și 1 iulie), fiind aplicată doar cea de la începutul lui 2021, anume majorarea cu 20% din cuantumul lunii iulie 2020. Mai mult, alocațiile vor fi indexate doar cu rata inflației, astfel încât acestea nu se vor mai dubla.

Într-o conferință la Palatul Victoria, Florin Cîțu a fost întrebat de jurnaliști, de ce va fi o majorare de 20 de procente, când anul acesta trebuia să fie de 40%.

”Așa s-au promis multe în trecut. Și PSD a promis dublări, triplări. În acest moment, pe construcția bugetară pe care noi o luăm în calcul în 2021, creșterea alocațiilor cu 20% este ceea ce cred că este sustenabil.

Repet, nu este o decizie a Guvernului. Eu ca senator vă spun că este ceea ce eu am votat. Guvernul nu a luat nicio decizie în ceea ce privește alocațiile. Am lăsat la latitudinea Parlamentului”, a spus Cîțu.

Membrii Sindicatelor din Educație au solicitat organizarea de acțiuni de protest

Potrivit unui comunicat al FSE ”Spiru Haret”, membrii Federației Sindicatelor din Educație au solicitat conducerii organizației sindicale să înceapă demersurile pentru organizarea de acțiuni de protest, dacă Guvernul nu va decide majorarea salariilor angajaților din învățământ, până la adoptarea Legii Bugetului pe 2021.

”Le transmit, cu această ocazie, membrilor Guvernului și Parlamentului României ca au timp până la aprobarea Legii Bugetului să facă analize, studii, audit în sistem. În condițiile în care până atunci nu vor veni cu o poziție publică privind salarizarea din sistemul de învățământ, membrii de sindicat ne-au solicitat să începem demersurile pentru demararea acțiunilor de protest”, este transmis într-un comunicat semnat de Marius Nistor, președintele FSE ”Spiru Haret”, potrivit revistei Capital.ro.

Marius Nistor a tras un semnal de alarmă

Marius Nistor, președintele organizației sindicale, a atras atenția că în unele instituții publice paznicii sau șoferii au salarii mari mari decât profesorii.

”Cu toate că studiile și analizele ne arată că suntem la limita de jos a salarizării, că în unele instituții din România sunt paznici și șoferi care primesc salarii mai mari decât cel al unui cadru didactic, tot nouă, angajaților din sistemul educațional, ni se cere să fim solidari, să ne gândim la România.

Niciun membru al clasei politice nu dorește însă să facă o analiză reală a veniturilor cadrelor didactice raportate la cele ale altor categorii socio-profesionale” a afirmat Marius Nistor.