Până când sunt suspendate toate zborurile spre și dinspre Italia. Alte 3 țări sunt pe lista interdicțiilor

Până când sunt suspendate toate zborurile spre și dinspre Italia. Alte 3 țări sunt pe lista interdicțiilor

Epidemia de coronavirus schimbă fața lumii, schimbă și traseul de zbor al companiillor aeriene. Nordul Italiei e în carantină de aproape o lună, în timp ce covid-19 se răspândește în toată lumea. A fost declarată stare de urgență internațională de către OMS.

UPDATE: Comitetul național pentru situații de urgență a hotărât să suspende traficul aerian din România către Italia și din Italia către România, de la miezul nopții și până pe 23 martie. Toți românii care sosesc dinspre Italia, Iran, China sau Coreea de Sud, pe care aeriană sau terestră, vor intra obligatoriu în carantină.

Oficialii Guvernului au anunțat oprirea zborurilor din și către Italia, pe toate aeroporturile din țară, începând din 9 martie și până în 23 martie. Măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România.

Zborurile către și dinspre Italia au fost suspendate

Autorităţile române au luat decizia suspendării tuturor zborurilor spre şi dinspre Italia, până în 23 martie. ”Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici spre şi dinspre Italia din 9 martie 2020, ora 12.00 ora României până în data de 23 martie, ora 12.00”, a anunţat, duminică seară, ministrul de Interne, Marcel Vela. Operatorii aerieni sunt obligați să nu permită îmbarcarea cetățenilor care vin din Italia, Iran, China, Coreea de Sud, către România cu escală, a precizat ministrul Marcel Vela. Precizările vin după ce la MAI a convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Persoanele care intră pe teritoriul României pe la punctele de frontieră și nu declară corect si precis țara din care vin, vor fi acuzați de fals în declarații.„Vor fi verificări ample și până la urmă adevărul se află. Vom avea verificări în cascadă, prin poliție, dacă cetățeanul respectiv a respectat adevărul când a completat declarația. Când pui în pericol sănătatea publică, lucrurile sunt mai grave din punct de vedere penal. Este un apel la responsabilitate”, a spus ministrul Marcel Vela. Întrebat dacă se ia în calcul închiderea şcolilor, Marcel Vela a explicat că măsura va fi discutată în şedinţa de luni a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. S-a stabilit deja că, dacă într-o şcoală apare un caz de coronavirus, se suspendă cursurile în respectiva institutie de învățământ.

Declarații de presă, la sediul MAI, la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Participä: Ion Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Victor Costache, Ministrul Sănătății, Secretarul de stat, sef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr Raed Arafat.

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Duminică, 8 martie 2020

Cele mai multe îmbolnăviri cu coronavirus diagnosticate în România au legătură cu Italia. Pacienții sunt fie oameni care s-au întors în ultimele săptămâni din Italia, fie apropiați ai acestora.

Cum își vor recupera clienții banii pe zborurile suspendate

Dacă zborul se anulează, aveți dreptul la rambursare, redirecționare sau revenire la locul de plecare, precum și dreptul la asistență și despăgubiri. Compania aeriană vă datorează despăgubiri dacă ați fost informat în privința anulării cu mai puțin de 14 zile înainte de data planificată a zborului. Compania aeriană are obligația de a dovedi dacă și când v-a informat personal în acest sens. Dacă nu o face, contactați autoritatea națională pentru a primi asistență.

Totuși, operatorul nu trebuie să plătească despăgubiri dacă poate dovedi că anularea este cauzată de circumstanțe extraordinare, care nu ar fi putut fi evitate în pofida adoptării tuturor măsurilor posibile. Compania aeriană trebuie să dovedească acest lucru furnizând, de exemplu, extrase din jurnalele de bord sau rapoarte referitoare la incidente. Compania trebuie să ofere aceste dovezi organismului național competent, precum și pasagerilor vizați, în conformitate cu dispozițiile naționale privind accesul la documente.