Anul școlar 2020-2021. Ultimele informații, ce se întâmplă cu vacanța și cu examenele

de: Alexandra Chivu
25 03. 2021

„Valul trei al pandemiei ar putea schimba structura anului școlar 2020-2021”, anunța marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a adăugat că elevii vor continua să meargă fizic la ore, chiar și după ce rata de incidență din localitățile lor va trece de pragul de 6 cazuri la mia de locuitori. „Dar prelungim vacanța de Paști la o lună”, informa în aceeași zi oficialul, pentru a include atât Paștele catolic, cât și cel ortodox, dar și pentru a reduce mobilitatea în perioada lunii aprilie. Miercuri, acesta a revenit cu o nouă propunere, după un val de critici: lungirea cu o săptămână a școlii. Singurul lucru neschimbat a rămas Evaluarea Națională.

Pandemia a schimbat structura anului școlar 2020-2021. Informații despre vacanță și examene

Timp de două zile, marți și miercuri, ministrul Educației a venit cu mai multe propuneri pentru a schimba structura anului școlar 2020-2021. Inițial, Sorin Cîmpeanu a anunțat o prelungire cu două săptămâni a semestrului al II-lea și mutarea Evaluării Naționale la începutul lunii iulie. După un val de critici, oficialul a revenit miercuri cu o nouă propunere, de a lungi cu o săptămână intervalul în care elevii merg la școală. Evaluarea Națională a rămas pe poziții, urmând a se desfășura cum era stabilită înainte.

Ministrul a schimbat și perioada vacanței de primăvară, care va ține acum o lună, între 2 aprilie și 4 mai, pentru a fi „o punte între Paștele catolic și cel ortodox”, dar și pentru a reduce mobilitatea în perioada lunii aprilie.

După mustrări, venite din partea profesorilor, părinților și elevilor, Cîmpeanu a convocat joi, în 25 martie, o ședință a Grupului de Dialog Social din care fac parte cadrele didactice, învățăceii și tutorii lor. Astfel, s-a ajuns la unele soluții de compromis, anume ca vacanța de primăvară să rămână de o lună, cu excepția claselor terminale, urmând ca cei de a VIII-a și a XII-a să facă școală online în perioada de vacanță suplimentară a celorlalți – intervalul 12-29 aprilie.

Calendarul anului școlar⌈ Examene

Evamenele naționale se vor desfășura tot la datele anunțate anterior, respectiv 22-25 iunie probele scrise ale Evaluării Naționale, 28 iunie-1 iulie pentru Bacalaureat. Cîmpeanu a menționat că evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA, rămân programate cu prezență fizică în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități necarantinate.

Evaluarea națională pentru cei din clasa a II-a se reprogramează din perioada 20-23 aprilie pentru perioada 25-28 mai. Anul școlar se va încheia în data de 25 iunie, nu 18 iunie cum era până acum. Pentru învățământul tehnologic nu se decalează finalul anului școlar.