Anul în care va deveni nesustenabil sistemul de pensii. Mai avem puțin
Care este anul în care sistemul de pensii va deveni nesustenabil, dar și soluția pentru anticipata criza a pensiilor. Dragoş Damian, CEO-ul fabricii de medicamente Terapia, din Cluj-Napoca, a făcut o decalarație șoc. Tot el vine cu o soluţie pentru anticipata criză a pensiilor Decreţeilor.
Anul în care va deveni nesustenabil sistemul de pensii
Dragoş Damian, CEO-ul fabricii de medicamente Terapia, din Cluj-Napoca, este de părere că sistemul de pensii va deveni nesustenabil începând cu 2032, atunci când trece în repaus ontingentul celor născuţi începând cu 1967. Pe acest fond, el mai crede că statul va crește vârsta de pensionare la 70 de ani pentru că nu va putea susţine pensiile.
Tot acesta a venit cu o soluţie pentru anticipata criză a pensiilor Decreţeilor, și anume, „reducerea graduală, în fiecare an începând cu 2027, cu două puncte procentuale a contribuţiei la pensie şi cu un punct la sănătate pentru angajaţii care au trecut de 60 de ani.”
„Este un premiu pentru angajaţii seniori care duce la creşterea venitului net (cash) cu sumele din tabelul ataşat, premiază decenii de muncă şi este predictibilă pentru buget (calculul este făcut luând că bază salariul minim şi mediu din 2022)”.
De precizat că Decreţeii sunt copiii născuţi după Decretul 770 din 1966, care azi au vârste cuprinse intre 45-55 ani şi care reprezintă cea mai largă pătură demografică a României, de circa 4,5 milioane de oameni.
Dragoş Damian crede că statul o să crească vârsta de pensionare la 70 de ani pentru că nu va putea susţine pensiile a 4,5 milioane de Decreţei.
„Nu va avea încotro, pentru că aşteptată prăbuşire demografică va reduce numărul de contribuabili iar datoriile acumulate de România începând cu 2019 vor trebui plătite de undeva, nu va mai fi loc de pensii.”, a mai spus acesta, potrivit Adevărul.ro.
Speranța de viață sănătoasă în România
Pretextul sub care se va face creșterea vârstei de pensioare va fi acela că asta se va întâmpla în toate țările Uniunii Europene, însă diferența ar fi, potrivit CEO-ului, că în UE speranţa de viaţă şi speranţa de viaţă sănătoasă sunt cu până la 10 ani mai mari decât la noi.
Potrivit INS, speranţa de viaţă la naştere a fost în anul 2019 de 72,5 de ani pentru bărbaţi şi de 79,6 de ani la femei. De asemenea, speranţa de viaţă sănătoasă la naştere pentru femei în 2019 era de 60,6 ani, faţă de 61,9 ani (în anul 2009), iar pentru bărbaţi de 59,9 ani (în anul 2019), comparativ cu 59,6 ani (în anul 2009).
Dragoş Damian este de părere că statisticile mai indică un adevăr crunt, acela că „foarte mulţi Decreţei ne vor părăsi înainte de a încasa prima pensie, fie ea la 65 sau la 70 de ani”, a concluzionat CEO-ul fabricii de medicamente Terapia.