Anticiclonul termic va lovi din nou România. Ce urmează să se întâmple cu vremea în februarie întrece orice imaginaţie

de: Ioana Bucur
28 01. 2023

Ultimele zile ale lunii ianuarie au adus o schimbare radicală a vremii. După temperaturi de 20 de grade Celsius, aproape toată România este paralizată de ninsori și viscol. Meteorologii au emis primele prognoze și pentru următoarele patru săptămâni, iar veștile sunt neașteptate. Un anticiclon termic va afecta din nou multe regiuni ale țării.

Ce se întâmplă cu vremea în luna februarie

Prima lună a anului 2023 a fost una a extremelor. Dacă acum câteva săptămâni, românii se bucurau de temperaturi de aproape 20 de grade Celsius, acum, aproape toate regiunile țării sunt afectate de ninsori, viscol și intensificări ale vântului.

Meteorologii au actualizat prognoza pentru luna februarie, iar veștile sunt neașteptate. Se pare că după acest episod serios de iarnă, vremea va trece din nou prin schimbări importante.

Pentru următoarele patru săptămâni se anunță temperaturi atipice pentru această perioadă, mai mari decât mediile considerate normale.

Sub efectul unui anticiclon termic, valorile afișate de termometre vor fi, în mare parte, pozitive, iar ninsorile nu își vor face apariția deloc.

Citește și: Porturile de la Marea Neagră, închise din cauza valurilor uriaşe. Ore întregi de întârzieri şi pe Aeroportul Otopeni

Cod portocaliu de ninsori și viscol

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis cod portocaliu de ninsori și viscol. Avertizarea de vreme rea este valabilă până duminică, ora 10:00.

„În judeţele Vrancea, Buzău şi în zona de munte a judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi Argeş va ninge abundent (35…50 l/mp) şi se va depune strat de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h şi vor fi perioade în care va fi viscol şi vizibilitate scăzută”, a transmis ANM.

Tot până duminică, ora 10:00, este în vigoare și o alertă de tip cod galben de precipitații sub formă de ploaie şi ninsoare, viscol şi intensificări ale vântului.

„În sud-estul Transilvaniei va ninge, iar în zonele joase de relief din Muntenia şi Moldova, la început vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă. În Dobrogea pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviţă şi ninsoare. În aceste zone, local şi temporar, vor fi şi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea. În Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent şi vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50…70 km/h) şi vizibilitate scăzută”, a precizat ANM.