Amendă imensă la Antena 1. Ce a decis CNA și cine e bun de plată

Amendă imensă la Antena 1. Ce a decis CNA și cine e bun de plată

Antena 1 a primit o amendă record de la CNA pentru emisiunea „Acces direct“, din cauza unor subiecte abordate fără perdea la ore accesibile minorilor.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat postul de televiziune Antena 1 cu 25.000 de lei pentru faptul că a difuzat în intervale orare neconforme cu legea, adică în intervalele la care se uită și minorii la televizor, subiecte care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora.

Mai exact, este vorba de ediţiile „Acces Direct” din data 6, 13 şi 25 februarie 2019 ale emisiunii , care au fost vizate de mai multe reclamaţii la CNA. Sancţiunea a fost votată de toţi cei zece membrii CNA prezenţi la şedinţa din 26 martie, ceea ce se întâmplă foarte rar.

Antena 1 a primit o amendă record de la CNA

Potrivit lui Radu Herjeu, membru CNA , în respectivele ediţii, difuzate între 17:00-19:00, au fost abordate, cu lux de amănunte subiecte precum: „Şocant! Mama, iubire cu fiul ei?”, „Fiică abuzată de tată cu cagulă în faţa mamei?”, „Dani Mocanu şi-a bătut iubita-copilă în public?”, „Făceau sex. Şi tocmai de aceea au schimbat cearceafurile, ea fiind pe ciclu”, „Am fost obligată cu jucarii sexuale”, „Am înţeles că domnu’ este obsedat sexual şi că vă abuza cu diferite jucarii?”, „Ea şi cu Florin şi cu băiatul ei au făcut sex în grup”.

Articolul 39 (2) din Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002 prevede că „difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.”

Articolul 18 (1) prevede că „nu pot fi difuzate în intervalul orar 6:00 – 23:00 producţii care prezintă: violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate; scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen.”

„CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis amendarea cu 25.000 de lei a postului Antena 1 pentru ediţiile din 6, 13 şi 25 februarie 2019 ale emisiunii „Acces direct”, la difuzarea cărora nu au fost respectate prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi art. 18 alin. (1) lit. b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual”, potrivit CNA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI