ANPC, anunț de ultimă oră pentru toți turiștii din România. Ce trebuie să faceți

de: Ana Chivu
08 07. 2021

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vine cu un anunț de ultimă oră pentru turiștii din România. Ce trebuie să facă oamenii veniți în special pe litoral? Iaă detalii din partea ANPC!

ANPC, anunț pentru turiști. Ce trebuie să facă cei veniți în România?

Echipele din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor se află în special în această perioadă pe litoral pentru a se asigura de sănătatea oamenilor. Reprezentanții instituției îi încurajează pe localnici și turiști să semnaleze orice neregulă tocmai pentru ca vacanța tuturor să fie în siguranță.

Oficialii ANPC subliniază că prezența echipelor reprezintă dorința președintelui instituției de a fi mai apropae de cei prezenți unde și când este cazul: „Comandamentul de pe litoral este activ în fiecare an şi îşi propune să fie un model de succes pentru a veni în sprijinul consumatorilor.

Intensificarea prezenţei echipelor ANPC pe litoral reprezintă dorinţa preşedintelui ANPC, domnul Claudiu Dolot, de a aduce instituţia mai aproape de consumatori şi de a fi şi mai prezenţi acolo unde este cazul, dar mai ales acolo unde sunt cetăţenii.”

Aceștia mai avertizează că perioadele de concedii se pot transforma rapid în momente mai puțin plăcute dacă nu sunt respectate regulile cunoscute deja de operatorii economici.

Concret, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor își dorește să fie un partener de nădejde în sfera de consiliere pentru operatorii menționați, dar recurge la toate mijloacele legale atunci când se raportează nerespectarea lucrurilor impuse.

Sfaturi ANPC pentru cumpărarea produselor în perioade de caniculă

Președintele ANPC a adus românilor un top al lucrurilor la care trebuie să fie atenți în perioadele în care temperaturile sunt extrem de ridicate. Toți oamenii sunt rugați să verifice cu atenție caracteristicile produselor precum: miros, culoare, aspect și să refuze produsele care reprezintă alterare acestuia precum: aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, consistență moale, etc.

  • verificati in mod direct caracteristicile produsului ( miros, culoare, aspect etc) avand in vedere ca temperaturile ridicate favorizeaza procesul de alterare a produselor alimentare si refuzati produsele care prezinta caracteristici de produs alterat ( aspect mazguit, miros de acru, aspect spongios de inceput de fermentare, produs deformat si consistenta moale-inghetata, ambalaje deformate, etc);
  • atunci cand cumparati produse alimentare, acordati atentie deosebita asupra modului de prezentare a ambalajului; in cazul in care ambalajul este bombat, prezinta deformari sau este rupt inseamna ca produsul nu mai prezinta deplina siguranta pentru consumator, evitati sa achizitionati astfel de produse;
  • verificati daca este respectata temperatura la care este depozitat/expus la vanzare produsul alimentar ales de dumneavostra ( temperatura mentionata de producator pe eticheta ce insoteste produsul trebuie sa coincida cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achizitionat);
  • nu recongelati un produs alimentar dupa ce acesta a fost decongelat, daca producatorul interzice acesta actiune ( prin mentionare pe eticheta)
    (Sursa: anpc.ro)