ANM a emis cod roșu pentru două județe. Ce fenomene meteo au fost semnalate

Meteorologii vin cu vești proaste pentru acest început de weekend. ANM a emis un cod portocaliu de vreme rea pentru mai bine de jumătate din țară, unde va ploua, iar instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Meteorologii au emis li un cod roșu pentru județele Ialomița și Călărași.

UPDATE – ANM a emis o avertizare cod roșu de vreme severă imediată în județele Călărași și Ialomița, în intervalul 31 mai, ora 19:40 – 31 mai, ora 20:30.

Se anunță grindină de mari dimensiuni, vânt cu aspect tornadic, averse torențiale ce vor cumula 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice.

Sunt vizate – județul Ialomiţa: Sudiți, Cosâmbești, Mărculești; județul Călăraşi: Dragalina, Perișoru.


ANM informează că, vineri dimineață, a emis un cod portocaliu de ploi, valabil pentru mai multe județe din țară. Este o nouă avertizare, separată de cea cod galben emisă deja de meteorologi.

Potrivit meteorologilor, vor fi ploi abundente, instabilitate atmosferică, pe alocuri deosebit de accentuată, ceea ce înseamnă că se vor produce furtuni violente și vijelii puternice de scurtă durată.

Care sunt zonele vizate de codul portocaliu emis de ANM

Codul portocaliu de vreme rea va fi în vigoare de vineri, 31 mai, de la ora 15:00 până sâmbătă dimineață, 1 iunie, la ora 10:00.

În cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, nordul Olteniei, jumătatea de sud a Moldovei, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, va ploua torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…80 l/mp.

În special în estul și sud-estul țării vor fi vijelii, grindină de medii și mari dimensiuni și frecvente descărcări electrice.

Cod portocaliu emis de ANM
Cod portocaliu emis de ANM

Cod galben de vreme rea, valabil până pe 1 iunie

Meteorologii au mai emis și un cod galben de vreme rea, valabil, de asemenea, tot până la ora 10:00, pentru aproape tot restul țării care nu e vizat de codul portocaliu.

Începând de vineri, de la ora 12:00 și până sâmbătă la ora 10:00, vremea va fi instabilă. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Instabilitatea atmosferică se va menține temporar accentuată și în următoarele zile, în cea mai mare parte a țării.

Prognoză specială pentru București

Și în București sunt așteptate, în acet weekend, ploi torențiale, vijelii și posibil grindină în a doua parte a zilei de vineri și în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Vineri, spun meteorologi, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și posibil grindină.

Probabilitatea pentru aceste fenomene va fi mai ridicată în a doua parte a zilei și în cursul nopții. Cantitatea estimată pentru acest interval este de 25-30 l/mp și izolat posibil 40-50 l/mp. Temperatura maximă va fi de 26-28 de grade Celsius, iar cea minimă va fi de 15-16 grade Celsius.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI