ANM a dat alerta în România de luni seară. Vremea se schimbă brusc, s-a anunțat cod galben de vreme rea

de: Sabina Anastasia
01 04. 2024

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni, 1 aprilie 2024, două avertizări meteorologice de vreme severă. Este vorba despre un cod galben și un cod portocaliu de vânt și vijelii în toată țara. Cu ce fenomene meteo ne vom confrunta în următoarele ore.

ANM a emis alerte de vreme rea în România

După ultimele zile marcate de temperaturi peste specificul perioadei, instabilitatea atmosferică își spune cuvântul. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni, 1 aprilie, o avertizare sub formă de cod galben de vânt și vijelii pentru mai multe teritorii din țară.

Astfel, în intervalul 1 aprilie, ora 20:00 – 2 aprilie, ora 08:00, vântul se va intensifica treptat în: Banat, Crișana, Oltenia, jumătatea vestică a Transilvaniei și Maramureș. În regiunile amintite, rafalele de vânt vor sufla cu viteze de 55-65 de kilometri pe oră și, pe arii restrânse, cu 70 de kilometri pe oră.

„În Carpații Occidentali și în Carpații Meridionali, la altitudini mari, rafalele vor depăși 100-110 km/h”, se arată în alerta emisă de ANM.

În noaptea de luni spre marți, respectiv 1 spre 2 aprilie, vântul se va intensifica în regiunile mai sus enumerate, luând forma vijeliilor, potrivit meteorologilor ANM.

Cod galben de vânt și vijelii în toată țara

Pe parcursul zilei de marți, 2 aprilie, vântul va continua să se intensifice. ANM a emis o alertă de cod galben de intensificări ale rafalelor de vânt și vijelii valabil în intervalul orar 08:00 – 22:00. În perioada amintită, vântul va prezenta intensificări susținute în toată țara.

În general, viteza vântului va fi de 55-65 de kilometri pe oră și, local, va atinge 70-80 de kilometri pe oră. Pe alocuri se vor semnala și vijelii, potrivit ANM. La munte, rafalele vor depăși 110 kilometri pe oră.

Cod portocaliu de intensificări de vânt

Marți, 2 aprilie, în intervalul 08:00 – 18:00 va fi valabilă o altă alertă de cod portocaliu de această dată, de intensificări susținute ale vântului. Fenomenul va fi semnalat în județele: Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț, Botoșani, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila Constanța și Tulcea (zona continentală).

În general, vântul va prezenta viteze de 80-85 kilometri pe oră. La munte, la altitudini mari, rafalele vor depăși 120 de kilometri pe oră, potrivit meteorologilor.

Recomandările specialiștilor de la IGSU

În circumstanțele meteorologice anunțate de ANM, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au venit cu câteva recomandări pentru români:

  • sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
  • închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii;
  • evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
  • urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.