Animalul foarte rar adus în România de Nicolae Ceauşescu. Are zeci de kilograme şi poate fi periculos

de: Sabina Anastasia
17 10. 2023

Pasiunea de vânătoare a fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu a condus la concretizarea planurilor de aclimatizare a unui animal, ce poate fi periculos, în România. Mamiferul poate să atingă o masă de 50 de kilograme. Unde poate fi găsit astăzi; mulți nici nu știu despre existența lui. Foto

Nicolae Ceaușescu și pasiunea pentru vânătoare

Vânătoarea a fost una dintre cele mai mari pasiuni ale lui Nicolae Ceaușescu, lider comunist al României în perioada anilor 1974-1989. Și-a manifestat în acest sens din plin entuziasmul, bucurându-se de un palmares de trofee impresionante: 426 de cerbi comuni, 385 de blănuri de urs, 172 de capră neagră.

Partidele de vânătoare ale lui Nicolae Ceaușescu au devenit subiecte de anecdote, iar recodurile atinse au condus la controverse. Mai ales în contextul în care, potrivit relatărilor celor care participau la sesiunile de vânătoare, liderul comunist nu era profesionist. Împușca, practic, orice se nimerea în bătaia puștii.

Ce animal a aclimatizat Ceaușescu în România

Pasiunea pentru vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu l-a determinat pe acesta să recurgă la planuri inedite. Așa a decis fostul lider comunist să aducă în România un animal cu totul unic, despre care puțini știu chiar și astăzi. Este vorba despre un mamifer ce atinge o masă de 50 de kilograme și poate fi periculos.

Muflonul, fiindcă despre el este vorba, seamănă foarte bine cu berbecul, fiind cunoscut și drept „oaia sălbatică”. Nu se regăsea în România în jurul anilor 1980, când Nicolae Ceaușescu a decis, printr-un ordin, să fie aclimatizat pe teritoriul țării noastre.

Câți mufloni există în România și unde sunt păstrați

Natural, muflonul poate fi regăsit în America de Sud, potrivit cercetătorilor. Există însă exemplare și în Sicilia, și în Sardinia. În România ne bucurăm de 65 de exemplare ale mamiferului cu pricina, toate fiind păstrate pentru pasiunea de odată a lui Nicolae Ceaușescu: vânătoarea.

Muflonii se află la rezervația din satul Negureni, de lângă comuna Băneasa, din Dobrogea. „Tărâmul muflonilor” se întinde pe o suprafață de 300 de hectare. 65 de exemplare de mamifere au fost aduse aici din Italia și păstrate în cele mai bune condiții, potrivit cercetătorilor.

Prețul pe care îl ating coarnele unui muflon vânat

Mamiferele sunt crescute special pentru sezonul de vânătoare, care are loc și în prezent. Sesiunile debutează pe data de 15 septembrie și se încheie pe data de 15 decembrie. Un exemplar de 50 de kilograme are, de regulă, o lungime de până la 1,3 metri și poate efectua salturi până la 2 metri.

Cânarea muflonului costă în jur de 2 mii de euro, potrivit informațiilor din spațiul public. Reprezentanții rezervației de la Negureni au comunicat că cine vrea să ia acasă coarnele animalului vânat trebuie să achite o taxă suplimentară în valoare de 3 mii de euro.