Animalul extrem de veninos pe care îl poţi întâlni în România. A fost fotografiat chiar zilele acestea, în ce zone se găseşte

de: Ioana Bucur
25 05. 2023

O apariție rară și periculoasă! Un animal extrem de veninos, care a fost zărit de foarte puține ori, până acum, în România, a fost întâlnit recent de doi silvicultori. Bărbații au reușit să fotografieze viețuitoarea de mari dimensiuni, specie protejată prin lege.

Animalul extrem de veninos pe care îl poţi întâlni în România

Un animal extrem de veninos, ce aparține unei specii rare, a fost fotografiat recent de doi silvicultori de la Ocolul Silvic Petroșani.

Într-un arboret de fagi de-a lungul văii Molidului din Munții Șureanu, Cristinel Rizea și Dan Ionescu au găsit un șarpe veninos de mari dimensiuni. Exemplarul surprins în fotografii este o viperă neagră matură, o specie extrem de veninoasă și rar întâlnită.

Imaginile arată șarpele în timp ce hrănea cu o rozătoare. În general, la maturitate, viperele negre pot atinge și un metru lungime. Reptilele trăiesc în zone montane, la altitudini de peste 1.500 de metri, este o specie care se poate adapta ușor diferențelor mari de temperatură și umiditate.

„Exemplar melanic de viperă (Vipera berus) în pauza de masă, întâlnit într-un arboret de fag din Munţii Şureanu, pe Valea Molidului, în Ocolul Silvic Petroşani.

Credit foto: Dl. Cristinel Rizea, inginer O.S. Petroşani (foto 1) Dl. Dan Ionescu, inginer D.S. Hunedoara (foto 2)”, au precizat reprezentanții Romsilva – Directia Silvica Hunedoara, în descrierea imaginilor publicate pe o platformă de social media.

Te-ar putea interesa și: Animalul din România pe care sigur l-ai ţinut în mână în copilărie omoară zeci de mii de oameni în fiecare an. Credeai că e inofensiv!

Sfaturile DSP

Exemplarele de vipere întâlnite pe teritoriul țării noastre au un corp mai scurt, de cel mult 100 de centimetri, și prezintă un desen sub formă de zig-zag de culoare maro sau negru pe spate, cu un V desenat pe cap.

Vipera neagră este specie protejată prin lege. Recent, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara au emis un avertisment în ceea ce privește pericolul reprezentat de vipere în această perioadă, în condițiile în care temperaturile sunt în creștere, la fel și numărul turiștilor de pe traseele din Hunedoara.

Cei care sunt mușcați trebuie să sune de urgență la 112 pentru a putea primi asistență medicală în cel mai scurt timp. Veninul de viperă poate fi letal. Sfaturile DSP Hunedoara:

  • Purtați bocanci de munte, chiar dacă temperatura este ridicată.
  • Efectuați un control vizual constant al zonei pe care o parcurgeți.
  • Nu ridicați pietre mari fără a verifica în prealabil dacă există șerpi sub ele.
  • Dacă intrați într-o zonă cu vegetație înaltă, loviți ușor vegetația cu un băț înainte de a păși, astfel încât șarpele să se afle în afara drumului.

Te-ar putea interesa și: Ce animale nu mai au voie aceşti români să crească în curte. E decizia autorităţilor locale