Animalul care nu se teme de nimic. E mic şi simpatic, dar este extrem de agresiv. Trăiește și în România

de: Ștefan R. Apostol
27 11. 2023

Printre cercetătorii sălbăticei Terrei s-a concluzionat în mod clar faptul că vietățile cele mai periculoase sunt țânțarii, dar cu toate astea, se pare că nu sunt singurii. Cercetătorii vorbesc despre animalul care nu se teme de nimic, unul de mici dimensiuni şi simpatic, dar este extrem de agresiv. Citește mai departe și află care este animalul care nu se teme de nimic. Și ca fapt divers, trăiește și în România.

Vietățile cele mai periculoase sunt țânțarii

Ar putea părea ciudat să spunem că țânțarii sunt cele mai periculoase vietăți de pe planetă, urmate bineînțeles de celebrul crocodil de Nil, dar conform unor studii de cercetare recente, chiar așa este. Iar argumentele în privința banalului tânțar sunt că aceste vietăți ucid anual între 750.000 și 1 milion de oameni, conform estimărilor.

Află despre: Top 5 cele mai periculoase animale mici din lume. Să te ferești de ele! VIDEO 

Cu până la 110 trilioane de țânțari pe planetă, insectele pot transmite boli letale precum malaria, febra dengue, virusul West Nile și virusul Zika. Și dacă nu știai, există 16.000 de țânțari pe planetă pentru fiecare persoană.

Paradoxal, într-un top al celor mai periculoase vietăți, deși crocodilul de Nil este considerat a fi cel mai agresiv, pe locul doi suntem noi, oamenii, cu peste 431.000 de decese pe an, conform celor de la Discover Wildlife:

  1. Țânțari: 725.000-1.000.000 de decese pe an
  2. Oameni: 431.000 decese pe an
  3. Melci de apă dulce: 200.000 decese pe an
  4. Vipera cu zimți: 138.000 decese pe an
  5. Insecte: 10.000 de decese pe an
  6. Scorpioni: 2.600 decese pe an
  7. Ascaris: 2.500 decese pe an
  8. Crocodili de apă sărată: 1.000 decese pe an
  9. Elefanți: 500 decese pe an
  10. Hipopotami: 500 decese pe an

Poate părea și mai ciudat să spunem că, în afară de cele deja menționate, mai există un alt animal, extrem de periculos, deși aparent este mic și foarte simpatic.

Dacă nu știi despre ce este vorba, citește mai departe și află care este animalul care nu se teme de nimic, mic şi simpatic, dar este extrem de agresiv, și care trăiește și în România.

Bursucul este animalul care nu se teme de nimic

Bursucii sunt niște creaturi mici și minunate, care nu își merită reputația de urâcioși sau feroce. Ei arată drăguț, dar nu vă lăsați păcăliți de fațada lor. Una dintre faptele amuzante despre bursuci este că sunt cunoscuți pentru că atacă leii.

Citește și: Insectele mici, mai periculoase decât rechinii sau leii. Omoară sute de mii de oameni anual, anunțul OMS

Așa că atunci când vedeți un animăluț drăgălaș cu o coadă stufoasă, nu-i tentați spiritul de luptător. Totuși, nu ar trebui să vă speriați de aceste animale, ele nu fac decât să se apere în fața pericolului.

Specialiștii spun că bursucii sunt neînfricați datorită unei ”combinații de adaptări evolutive, atribute fizice și caracteristici comportamentale”.

”Aceste creaturi dulci sunt curajoase pentru că au tot dreptul să fie. Au o piele care le permite să lupte chiar și atunci când sunt ținuți de gât.

Practic, sunt impenetrabili la otrava de șarpe și la veninul de scorpion și au fost văzuți chiar speriind leii.”, spun specialiștii.

”Aceste creaturi dulci sunt curajoase pentru că au tot dreptul să fie.”

Este mic şi simpatic, dar este extrem de agresiv

Aceasta este o realizare deosebită pentru o creatură atât de mică care nu se teme doar de lei, ci și de albine, șacali, șerpi veninoși, elefanți, cobre și manguste.

Practic, se vor lupta cu orice animal fără să țină cont de propria siguranță. Iată câteva motive pentru care bursucii de miere sunt cunoscuți pentru neînfricarea lor:

Bursucul este animalul care nu se teme de nimic, deoarece are rezistență fizică

Acest animal are un corp robust și musculos, dotat cu gheare ascuțite, fălci puternice și o piele groasă și elastică.

Aceste atribute fizice le oferă un nivel ridicat de protecție împotriva mușcăturilor, înțepăturilor și atacurilor din partea prădătorilor.

Are mecanisme de apărare agresive

Atunci când bursucul se simte amenințat, el manifestă comportamente de apărare agresive. Ei vor sta pe poziții, vor mârâi, vor șuiera și își vor arăta dinții ascuțiți ca un avertisment pentru potențialii prădători.

Află și: Cel mai mortal animal din lume. Mulți vor fi surprinși, mai ales că nu pare periculos

Dacă amenințarea persistă, pot declanșa un contraatac feroce, folosindu-și fălcile și ghearele puternice pentru a riposta.

Are tenacitate și perseverență, și asta îl face animalul care nu se teme de nimic

Au reputația de a fi necruțători și de a avea o determinare de neclintit. Atunci când se confruntă cu prădătorii, ei refuză să dea ușor înapoi și vor lupta cu înverșunare pentru a se apăra pe ei înșiși sau teritoriul lor.

Bursucii au un prag ridicat de durere

Bursucii par să aibă un prag al durerii relativ ridicat, ceea ce le permite să îndure răni sau să reziste la mușcăturile veninoase ale șerpilor, scorpionilor sau ale altor creaturi veninoase. Această toleranță la durere le permite să continue să lupte sau să evadeze chiar și în circumstanțe dificile.

Animalul care nu se teme de nimic are un sistem de apărare natural

Bursucii posedă câteva mijloace de apărare naturale care îi ajută să fie neînfricați. De exemplu, pielea lor groasă poate fi greu de penetrat, protejându-i de mușcături și înțepături. În plus, pot elibera un miros înțepător din glanda lor anală, care acționează ca un factor de descurajare.

Bursucul trăiește și în România

Sunt puțini cei care știu că această simpatică creatură trăiește și în România, fiind cunoscut în termeni populari sub numele de viezure. Este răspândit și în multe state europene, precum Anglia, Țara Galilor sau Irlanda, unde este la mare căutare șunca afumată din carne de bursuc, același lucru fiind practicat și în multe din fostele state ale URSS.

Descoperă și: Care este cel mai agresiv animal din lume. Nu îi e frică de nimic

Dacă vrei să-l cauți în România, va trebui să mergi în zonele preponderent de pădure din zonele de șes și chiar montane, de cele mai multe ori trăind izolat până la găsirea unei femele. Pe timpul iernii va hiberna exact ca și ursul, începând din noiembrie și până în martie anul următor.

Concluzie

Acum că ai aflat care este animalul care nu se teme de nimic, ar fi cazul să fii în gardă, dacă ajungi cumva față-în-față cu un bursuc. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla.