Animalul care ar putea deține secretul combaterii noului virus. Cercetătorii au început să studieze sângele lui

de: Ana Chivu
06 05. 2020

Cercetătorii au descoperit un animal care ar putea să dețină secretul combaterii noului coronavirus. Specialiștii au început să studieze sângele lui pentru a avea cât de curând un posibil leac pentru virusul care a făcut milioane de victime la nivel mondial.

Ce animal ar putea deține secretul combaterii noului virus?

Cercetătorii belgieni și americani au început studiul sângelui de lamă în speranța că vor găsi în sfârșit leacul împotriva COVID-19. Winter, un mascul de lamă s-ar putea dovedi extrem de util pentru specialiștii care îl studiază în amănunt. Oamenii de știință au identificat o microparticulă în sângele său care blochează răspândirea noului virus, conform Reuters. Proiectul este în derulare la Centrul de biotehnlogie medicală VIB-UGent din Belgia și la Universitatea Texas din orașul american Austin.

Studiul a fost publicat în cursul zilei de marți în revista Cell, iar cel care s-a „sacrificat” pentru acest studiu care ar putea aduce la suprafață vindecarea a milioane de oameni este un mascul de lamă din Belgia. Cercetătorii au descoperit secretul din sângele animalului încă din urmă cu patru ani, de când au realizat că acesta deține anticorpi pentru a putea bloca virusul SARS care s-a răspândit în 2003, ulterior virusul MERS, care a cauza o epidemie în 2012.

Cercetătorii studiază sângee de lamă. Acesta ar putea deține leacul împotriva SARS-COV-2

„Cercetarea noastră era un proiect secundar, apoi a devenit potențial crucială”

„Cercetarea noastră era un proiect secundar în 2016. Credeam că ar putea fi ceva interesant”, a susținut Xavier Saelens, unul din coordonatorii echipei de cercetători din Belgia. „Apoi a apărut noul virus, iar cercetarea noastră a devenit potențial crucială, mai importantă”, a adăugat expertul. Winter, lama implicată în cercetare, a primit doze sigure și controlabile de SARS și MERS, ulterior oamenii de știință au recoltat probe din sângele său să vadă evoluția virusurilor. Lamele sunt considerate animale speciale, pentru că organismele lor creează anticorpi standard și anticorpi mai mici care îi ajută pe cercetători să poată lucra mai ușor.