Animalele care au propriul lor alfabet. Aşa comunică între ele, cercetătorii sunt uimiţi de descoperire

de: Ștefan R. Apostol
21 05. 2024

Lumea animalelor este, încă, una plină de mistere și multe lucruri încă neeucidate. Dar, conform unor cercetări, s-a descoperit care sunt animalele care au propriul lor alfabet, comunicând astfelîntre ele. Cercetătorii spun că sunt uimiţi de descoperire.

Cercetătorii au descoperit care sunt animalele care au propriul lor alfabet

Deși trăim într-o eră a tehnologiilo avansate, cu ajutorul cărora putem elucida anumite mistere, lumea animalelor este încă una plină de lucruri neelucidate. Dar, conform cercetătorilor, se pare că unul din marile mistere a fost descoperit, cel puțin în privința unei anume categorii de animale.

După ani de cercetare, perioadă în care cercetătorii au folosit învățarea automatizată pentru a decoda vocalizările cașaloților, unele din cele mai mari animale de pe Pământ, și definii, au reușit să facă un alfabet fonetic.

Rzultatul este că au descoperit care sunt animalele care au propriul lor alfabet, concluzia fiind că ar putea fi făcut un pas mai aproape de înțelegerea limbajului balenelor.

Într-un nou studiu interesant, publicat în Nature Communications, cercetătorii au dezvăluit că  balene sunt animale care au propriul lor alfabet, și că această comunicare implică structuri complexe similare cu limbajul uman.

În urma studierii acestor mamifere, s-a constata că aceste balene, cunoscute sub numele de cașalot, au cel mai mare creier dintre toate animalele de pe Pământ.

Studiul arată că aşa comunică între ele

Aceste creaturi extrem de inteligente manifestă comportamente sociale și de căutare a hranei complexe și sunt cunoscute pentru faptul că iau decizii în grup, astfel încât comunicarea între aceste animale este importantă.

„Cașaloții (Physeter macrocephalus) sunt mamifere foarte sociabile care comunică folosind secvențe de clicuri numite codas.

Deși s-a demonstrat că un subset de codas codifică informații despre identitatea apelantului, aproape toate celelalte aspecte ale sistemului de comunicare al cașalotului, inclusiv structura și capacitatea sa de transport al informațiilor, rămân necunoscute”, se arată în studiu.

Studiul în cauză a fost realizat de cercetătorii de la MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) și de la Project CETI (Cetacean Translation Initiative), iar la aceste cercetări au folosit învățarea automată pentru a analiza peste opt mii de coduri din setul de date al The Dominica Sperm Whale Project (DSWP) și au folosit datele pentru a defini un tip de alfabet fonetic.

Cercetătorii sunt uimiţi de descoperire

Cercetătorii au spun că este o descoperire istorică despre balene, și că au propriul lor alfabet, că folosesc în mod deliberat combinații complexe de zgomote, care variază în funcție de contextul conversației, în același mod în care oamenii ar putea folosi vorbirea sau codul Morse.

Acest lucru le-ar putea permite să transmită mult mai multe informații decât se credea până acum.

„Descoperirile noastre indică prezența unui conținut structurat de informații și, de asemenea, contestă credința predominantă a multor lingviști, conform căreia comunicarea complexă este unică pentru oameni.

Acesta este un pas spre a arăta că și alte specii au niveluri de complexitate a comunicării care nu au fost identificate până acum, profund legate de comportament.”, spune Daniela Rus, director al CSAIL și profesor la MIT, într-un comunicat.

Ca și o concluzie a studiului, se crede că învățarea modului de interpretare a semnificației limbajului balenelor, aeste creaturi uriașe, ar poate pune bazele comunicării cu civilizațiile extraterestre.

O altă concluzie ar mai fi că, deși nu este vorba doar de a învăța animalele un subansamblu al limbajului uman, ci de a decoda un sistem de comunicare evoluat „în mod natural în cadrul constrângerilor lor biologice și de mediu unice”, au mai spus cercetătorii.