Angela Merkel se vaccinează vineri pentru prima oară. Surpriză: ce marcă a decis să folosească
Cancelarul Angela Merkel a declarat vineri că este pregătită să se vaccineze împotriva covid-19, pentru a consolida încrederea oamenilor în această procedură menită să readucă situația la normal.
Angela Merkel se vaccinează vineri pentru prima oară
Ea a declarat că va merge pe varianta vaccinului AstraZeneca, adăugând că va aștepta până îi va veni rândul la vaccinare.
„Da, voi face vaccinul AstraZeneca”, a declarat Merkel într-o conferință de presă, adăugând că „ar dori să aștepte până îmi vine rândul, dar aș face-o în orice caz”.
Aprobarea fermă a Merkel pentru vaccin a venit după ce utilizarea acestuia a fost suspendată câteva zile în această săptămână de către principalele țări europene, inclusiv Germania, din cauza temerilor că ar putea provoca cheaguri de sânge.
EMA a aprobat vaccinul AstraZeneca pentru utilizare după o revizuire a cazurilor de coagulare, spunând că vaccinul este „sigur și eficient”.
Însă îndoielile referitoare la vaccinul dezvoltat în comun de AstraZeneca și Universitatea din Oxford au fost reînviate când Franța a recomandat vineri să fie vaccinate doar persoanelor în vârstă de 55 de ani și peste, din cauza riscurilor de coagulare.
Vineri, Germania a reluat utilizarea vaccinuri produse de compania anglo-suedeză, iar politicienii s-au străduit să asigure populația de siguranța vaccinului.
AstraZeneca s-a confruntat cu o serie de eșecuri de când a fost aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană.
Pe lângă întârzierile de livrare, în primele săptămâni de utilizare, vaccinul a fost limitat la persoanele cu vârsta sub 65 de ani, din cauza datelor insuficiente privind eficacitatea la persoanele în vârstă.
Ce se întâmplă în Germania
Criticii s-au plâns că decizia de a opri utilizarea vaccinului AstraZeneca în ultimele zile nu a făcut decât să alimenteze mai multă neîncrederea în ceea ce privește vaccinarea și să întârzie și mai mult campania de vaccinare deja lentă a Germaniei.
Germania luptă pentru a-și intensifica campania de vaccinare, în timp ce autoritățile sanitare din cea mai mare țară din UE avertizează că numărul de cazuri de covid-19 cresc la o „rată exponențială”.
„Este foarte posibil să avem o situație similară în timpul Paștelui cu cea pe care o aveam înainte de Crăciun, cu un număr foarte mare de cazuri, multe cazuri severe și decese și spitale care sunt copleșite”, a declarat Lars Schaade, vicepreședinte al Robert Koch, Institutul pentru boli infecțioase.
Institutul a raportat vineri 17.482 de noi infecții în ultimele 24 de ore și 226 de decese în Germania, rata de incidență de crescând la 96 la 100.000 de oameni, în ciuda restricțiilor.
Înaintea discuțiilor de luni cu 16 lideri din țară pentru a stabili noi reguli restrictive bazate pe ultimele evoluții ale pandemiei, Merkel a spus că nu va mai exista o reducere a restricțiilor în curs.
„Va trebui să folosim, de asemenea, această frână de urgență”, a spus ea, referindu-se la un acord de retragere a relaxării măsurilor în regiunile în care cazurile au crescut cel mai rapid.
Școlile au început redeschiderea în Germania la sfârșitul lunii februarie, urmate de unele magazine în martie. Dar statul la masă în interiorul restaurantelor rămâne interzisă pentru moment, iar facilitățile culturale și de agrement rămân și ele închise.