Angajații care nu vor mai primi vouchere de vacanță în 2024. E oficial, chiar dacă mulți români vor lua mai mulți bani

de: Ionuț Vieru
29 12. 2023

Veste proastă pentru angajații care primeau înainte vouchere de vacanță. Începând de anul viitor, valoarea acestora se va majora, dar unii angajați la stat nu le vor mai primi. De ce, aflați în rândurile următoare.

Vouchere de vacanță 2024. Cine nu va mai beneficia de ele

Începând de anul viitor, valoarea tichetelor de vacanță se va majora, dar unii angajați nu le vor mai primi. Acest subiect a fost intens dezbătut după apariția unei noi ordonanțe în Monitorul Oficial.

Prin urmare, milioane de angajați vor primi începând cu anul 2024 vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei, față de 1.450 de lei cum era până acum. Cu toate acestea, bugetarii care câștigă lunar peste 8.000 de lei nu vor mai beneficia de acestea.

Noua lege prevede dreptul la vouchere doar pentru angajații cu salarii nete lunare de până la 8.000 de lei pe lună. Valoarea voucherelor a crescut, însă bugetarii care le vor primi va fi mai mic.

În sectorul bugetar, salariul mediu brut este de peste 7.000 de lei. Anul trecut, în 2022, a fost de 7.297 de lei pe lună, cu circa 4% mai mult față de anul precedent, 2021. În mediul privat, salariul mediu brut este de circa 6.000 de lei pe lună.

Citește și: Angajații din România care vor primi vouchere de vacanță. Cât va crește valoarea tichetelor din 2024

Românii care vor avea salariile mărite în 2024

În ședința de ieri seară, 28 decembrie, Guvernul s-a reunit pentru pentru a tăia de pe lista majorărilor salariale unele categorii de bugetari. Potrivit noii decizii, nu vor mai avea salarii majorate cei care au beneficiat de o formă de creștere a veniturilor anul acesta.

Oficialii au tăiat de pe lista majorărilor angajații de la Ministerul Finanțelor, de la Autoritatea Vamală, de la Casa de Sănătate și angajații din justiție. Pe de cealaltă parte, au decis să mărească salariile în două etape.

Prin urmare, de exemplu, salariile profesorilor vor crește de la 1 ianuarie cu 13%, iar din iunie cu 7%. În același timp, există și noi reglementări. Executivul a decis să dea banii către angajații de la APIA, angajații din cultură, precum bibliotecarii, care aveau salarii mici.

Banii în plus vor merge și către angajații de la Direcțiile de Sănătate Publică și angajații care lucrează în subordinea Ministerului Muncii.

Se va face egalizarea salariilor, deoarece aceste majorări se fac din banii economisiți, deoarece au tăiat de pe lista majorărilor angajații care au avut parte de creșteri salariale anul acesta.

Citește și: Angajații din România care primesc 16 salarii anual. Când sunt recompensați

O excepție de la această regulă sunt edilii. Aceștia au avut parte de majorări cu 10% în 2023, dar Guvernul a decis ca de la 1 ianuarie salariile lor să crească din nou cu 5%.