Anei-Mariei sau Anei-Maria? Care este varianta corectă

de: Ștefan R. Apostol
04 09. 2024

Așa cum am mai tot vorbit, limba română are o gramatică, aprent, grea pentru cei care nu sunt familiarizați. Dar, chiar și pentru vorbitorii nativi de limba română, uneori anumite situații par a fi grele, așa cum este și modul de exprimare când vine vorba de anumite nume proprii. În cazul de astăzi, aflăm cum este corect să spunem, Anei-Mariei sau Anei-Maria.

Atenție la gramatica limbii române!

Pentru cei care au noțiuni, cât de cât, despre limba română și gramatica sa, este clar că nu va fi ușor de înțeles și de formulat corect cuvinte sau fraze. Dacă ne gândim la nativi, atunci lucrurile ar trebui să stea cu totul și cu totul altfel. Dar, să nu generalizăm, și să ne concentrăm pe ceea ce avem de exemplificat.

Numele Ana-Maria, conform normelor morfologice, ortografice și ortoepice, este un substantiv propriu în formă compusă. Asta înseamnă, de fapt, că avem un prenume format din nouă, Ana și Maria.

Mai trebuie amintit că anumite substantive proprii compuse pot fi cum este acesta, adică scrise cu cratimă, sau sudate, spre exemplu Anamaria (tot format din 2, Ana și Maria).

Care este varianta corectă, Anei-Mariei sau Anei-Maria?

Acum, ținând cont de cele enunțate anterior, cu siguranță că te vei întreba care este varianta corectă, Anei-Mariei sau Anei-Maria? Vorbeam mai devreme de un alt exemplu de substantiv propriu compus sudat, Anamaria.

În cazul acestui substantiv forma corectă va fi Aneimaria. În cazul substantivului nostru, declinarea corectă este una singură, chiar dacă este despărțit prin cratimă. Așa se face că forma corectă este Anei-Maria, și în niciun caz Ana-Mariei, sau Anei-Mariei.

Ce facem în cazul substantivelor proprii formate din trei

Păstrând regula de mai sus, în cazul în care vom întâlni un astfel de substantiv propriu compus format din trei prenume, despărțite de cratimă, vom aplica exact aceeași declinare ca cea de mai sus.

Spre exemplu, avem substantivul Maria-Ana-Corina. În cazul de față nu vom folosi forma greșită, adică Marina-Ana Corinei. Așa cum spuneam, declinarea se aplică primului element al acestui substantiv propriu, și anume Marinei-Ana Corina.

În concluzie, deși poate părea aparentă rezolvarea unei asemenea situații, regulile gramaticale ale limbii române nu sunt chiar atât de simple. Astfel că va trebui să știm foarte bine aceste reguli, și să le aplicăm în forma corectă de fiecare dată când scriem, sau chiar și atunci când avem un dialog cu cineva.

Este imperativ să știm toate aceste aspecte, așa vom vorbi și scrie corect.