Andronescu se scuză: Ce a vrut să spună cu ”elevii repetenți în clasa I”

Andronescu se scuză: Ce a vrut să spună cu ”elevii repetenți în clasa I”

Andronescu a făcut valuri în dimineața de luni după ce a afirmat că micuții de clasa întâi ar trebui să rămână repetenți, dacă nu știu să citească. Până la sfârșitul zilei, a revenit asupra declarațiilor.

Ecaterina Andronescu a revenit asupra declarației potrivit căreia elevii din clasele primare ar trebui lăsați repetenți. Noile declarații au fost făcute într-un interviu acordat celor de la Hotnews și, din motive greu de înțeles, au inclus câteva ironii.

„Eu am pus o întrebare „Oare de ce am ajuns să avem copii care nu reuşesc să ia note de trecere la sfârşitul clasei a VIII-a? Oare pentru că i-am lăsat să trecă fără să-i învăţăm nimic? Oare de ce avem copii care la sfârşitul celor patru clase nu ştiu să scrie şi să citească?” şi toată lumea a tras concluzia că Andronescu vrea să îi lăsăm repetenţi. Şcoala nu este a lui Andronescu. Sunt mai multe idei pe care le vom propune în noua lege prin care să-i responsabilizăm pe profesori şi pe învăţători”, a declarat Ecaterina Andronescu pentru HotNews.ro.

În mod real, atitudinea aparent agresivă a doamnei ministru față de elevii din clasele primare pe bazează pe statistici clare. „Avem 40% analfabetism funcţional şi nu putem lăsa aşa acest lucru. În noua lege vom propune mai multe idei care vor fi supuse dezbaterii publice şi apoi vor intra în Parlament. Pentru fiecare etapă şcolară găsim o soluţie astfel încât copilul să facă achiziţiile etapei şcolare în care se află. Poate vara îi vom chema pe cei care care nu ştiu să scrie şi să citească, să recupereze”, a spus mai Ecaterina Andronescu. Soluția descrisă există în SUA de foarte mulți ani și este intitulată școală de vară.

Ca referință, afirmațiile care au dus la iscarea mai multor discuți în presă pe parcursul zilei de luni pot fi văzute mai jos. Aceastea au fost verbalizate într-o emisiune televizată în seara de duminică.

„Din păcate, este o prevedere legală. Până în clasa a III-a nu îi poate lăsa repetenți, dar eu cred că trebuie să revenim asupra acestui lucru, pentru că iată unde suntem: ajungem la clasa a VIII-a și atunci constatăm că nu știu să scrie bine, să calculeze și 36% nu sunt în stare să ia 5 la evaluarea de la clasa aa VIII-a. Obiectivele trebuie să le stabilim prim lege și fișa postului profesorului”, a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, la Digi24, potrivit Mediafax.