Andronescu reinventează anul școlar: Vacanțe mai scurte, BAC mai devreme și nu numai
În ultima săptămână, nu a trecu o zi fără ca Ecaterina Andronescu să facă valuri în presă. De această dată, Ministrul Educației sperie copiii cu modificări radicale la structura anului școlar și la programarea examenelor.
Dacă totul merge conform planului lui Andronescu, anul școlar 2019 – 2020 va avea o cu totul altă formă comparativ cu anul curent. În plus, examenele de evaluare națională și bacalaureat vor fi semnificativ mai devreme. Întregul proiect al Ministrului Educației a fost detaliat într-un interviu acordat pe parcursul zilei de ieri, 22 ianuarie 2019 și ar urma să intre în dezbatere publică, înainte să fie implementat la nivel național.
„Foarte mulți părinți mi-au reproșat că au luat vacanță copiii pe 21 decembrie, au avut vacanță până în 15 ianuarie, o perioada îngrozitor de lungă, prea mult, după care mai au 3 săptămâni de școală, se termină semestrul și încep, după încă o vacanță, semestrul următor. După părerea mea, vacanța această este mult prea lungă. Sau, dacă o facem la fel de lungă, să încercăm să închidem altfel semestrul. În așa fel încât, după vacanță, copilul să înceapă un alt semestru. Pentru că altfel îl zăpăcim.
Trei săptămâni stă acasă, a uitat, îl cheamă profesorul la școală încă trei săptămâni, îi încheie situația, copilul este încă nereconectat la programul de învățământ după trei săptămâni de vacanță. Vacanța de iarnă (ne gândim să o scurtăm -n.r.) şi ne gândim să organizăm puțin diferit semestrele pentru clasele 1-12. Să aducem examenele din vară ceva mai devreme, evaluarea de la clasa a VIII-a și examenul de Bacalaureat, să aibă și profesorii vacanță, că noi tot le cerem, le cerem, dar trebuie să le dăm și vacanță”, a spus Andronescu, într-un interviu pentru Realitatea TV.
Deși schimbările par a fi destul de radicale, se pare că fost trecute deja printr-un filtru. Doamna ministru le-a discutat cu mai mulți profesori din ciclul preuniversitar și urmează să fie discutate cu inspectorii școlari. În același set de modificări, Andronescu speră să micșoreze numărul de ore pe care elevii le petrec la școală. La ora actuală, studenții petrec aproximativ 26 de ore la facultate, elevii de gimnaziu sunt solicitați pentru 34 de ore, iar mulți liceeni ating pragul de 30 de ore.
„Reducerea la 20 de ore pe primar, 25 de ore pe gimnaziu, în medie, nu fix, și la 30 de ore în medie pentru liceu, ar putea să asigure și o flexibilitate planului cadru și, în același timp, un număr redus de ore didactice de predare. Dacă ne uitam în Legea Învățământului, o să constatăm ca și aceste ore de predare, într-o proporție de 75 la sută, ar trebui sa fie dedicate predării, iar 25 la sută să fie dedicate evaluării și învățării noțiunilor predate. Deci, profesorul are și obligația să se convingă și să îl ajute pe elev să asimileze”, a spus ministrul Educației.