Anchetă la Arad, la Spitalului Judeţean, fiindcă ar fi existat un „consum neobişnuit de mare” de morfină

de: Ionuț Vieru
15 06. 2021

O anchetă internă a început la Spitalul Clinic Județean de Urgență după ce în unitatea medicală ar fi existat un „consum neobișnuit de mare” de morfină. Această decizie a fost luată după ce au fost verificate cantitățile utilizate pentru toate stupefiantele, în perioada pandemiei COVID-19.

Anchetă la Spitalul Județean din Arad

Lenuța Timiș este directorul medical al SCJU. Aceasta a declarat, marți, că ancheta vizează consumul de substanțe stupefiante din perioada 1 aprilie 2020 până în 31 mai 2021. În acest moment nu există o anchetă a Poliției în acest caz. Este vorba doar de verificări interne.

„În acest moment putem afirma că în perioada respectivă există un consum neobişnuit de mare de morfină şi alte substanţe stupefiante, faţă de perioadele anterioare, la nivelul secţiilor de anestezie şi terapie intensivă care au tratat pacienţi bolnavi de COVID-19. Verificăm foile de observaţie ale tuturor pacienţilor internaţi”, a spus directorul medical.

Potrivit unor surse din cadrul unității sanitare, se pare că a crescut în special consumul de morfină din primăvara anului trecut. Au fost folosite aproximativ 11.000 de doze până la data de 31 mai 2021.

La o singură secție ATI, având doar 12 paturi, s-ar fi folosit mai mult de jumătate din aceste doze. Asta însemnând aproximativ de trei ori mai multe decât la alte secții ATI cu pacienți COVID-19, având în vedere faptul că sunt și mai multe paturi.

Anchetă după ce au dispărut peste 6.000 de doze de morfină

Aproximativ 6.000 de doze de morfină au dispărut din Spitalul Județean de Urgență Arad, din secția ATI COVID. Directorul medical al Spitalului Județean Arad a declarat că există o comisie care analizează toate foile de observație.

”În momentul de față avem o comisie care analizează toate foile de observație, analizează toate descărcările, toate intrările, toate ieșirile. Va fi o muncă lungă, dar va trebui să verificăm fiecare foaie în parte.

Deocamdată nu putem să ne pronunțăm dacă au fost furate sau ce s-a întâmplat cu ele, până în momentul în care vom ști balanțele de intrări – ieșiri.

În secția de ATI COVID are acces personalul medical, medicii, asistenții medicali care lucrează acolo.

Există o variantă în care, dacă luăm în comparație cu anul precedent, noi nu am avut patru secții de ATI. Abia de anul trecut s-a înființat și a patra secție de ATI, unde au fost internați pacienții cu COVID. Noi nu putem spune că acum avem o cantitate mare ca și consum, deoarece acel ATI s-a înființat doar pentru zona de COVID.

Există camere de supraveghere, dar nu pentru fiecare zonă în parte. Este una principală”, a declarat Lenuța Timiș, director medical al Spitalului Județean Arad, pentru Antena 3.