Analize gratuite în România, doar cu buletinul. Ce se întâmplă acum în țară

de: Ana Chivu
14 06. 2021

Românii au parte de analize gratuite din partea statului, dar aici intră doar o anumită categorie. Despre cine este vorba și care sunt cei care au parte de detalii medicale amănunțite în perioada următoare?

Analize gratuite în România: inițiativa autorităților

Un procent mare dintre români au parte de analize gratuite. Contret, este vorba despre femeile cu vârstele cuprinse între 25 și 64 de ani care sunt încurajate în meargă la testul Babeş Papanicolau care este gratuit între 14 și 19 iunie în intervalul orar 11:00 și 16:00:

„Aveţi între 25 şi 64 de ani? Vă încurajăm să efectuaţi testul Babeş Papanicolau, gratuit, între 14 şi 19 iunie, în intervalul 11.00-16.00, în Bucureşti, Şoseaua Pantelimon nr. 301, în cadrul unei campanii realizate prin Programul Național de Screening al cancerului de col uterin”, potrivit unui comunicat al DGASPC Sector 2.

Acțiunea vine ca sprijin în dreptul femeilor defavorizate, inclusiv a celor fără asigurare medicală, cu vârste de până la 64 de ani care nu au fost estate în ultimii 5 ani prin programe naționale de screening. Pentru toate analizele nu este nevoie decât de cartea de identitate:

„Deschidem o unitate mobilă de testare gratuită Babeș-Papanicolau la Complexul Pantelimon nr 301 în parteneriat cu Institutul Oncologic București. Acțiunea vine în sprijinul femeilor defavorizate (inclusiv a celor fără asigurare medicală), cu vârsta între 25-64 ani, care nu au fost testate în ultimii 5 ani prin programe naționale de screening. Nu este nevoie decât de cartea de identitate”, a anunțat primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

Investigații potrivite

Hemoleucograma completa
Electroforeza proteinelor serice
Markeri tumorali
Antigenul specific prostatic
Antigenul 125
Calcitonina
Alfa feto proteina
Gonadotropina corionica umana
Antigenul 19-9
Markerul CA 27-29

  • Analize importante de laborator

E important ca toate femeile să-și facă aceste teste pe cât de des posibil:

-Biopsia cu examinarea histopatologica a tesutului biopsiat. Desi analizele de sange si testele de urina ofera indicii medicului si orienteaza catre diagnostic, exista si alte investigatii care se impun de obicei pentru stabilirea cu precizie a diagnosticului. In majoritatea formelor de cancer este utilizata biopsia – procedura prin care medicul recolteaza o proba din tesutul suspicionat, care ulterior este trimisa la laborator pentru a fi analizata de medicul anatomopatolog – specialistul realizeaza examenul histopatologic al tesuturilor si intocmeste raportul final cu care vei reveni la medicul trimitator pentru interpretarea rezultatelor.

-Testul Babes Papanicolau si testarea HPV (virusul papiloma uman). Aceste investigatii pot fi folosite atat separat cat si impreuna – contribuie atat la depistarea timpurie, cat si in prevenirea cancerului de col uterin (celulele anormale sunt descoperite si tratate inainte sa se transforme in cancer). (Sursa:reginamaria.ro)