Analiza unui colonel român despre războiul Rusia – Ucraina. Ce a observat după 100 de zile de conflict (exclusiv)

de: Năstase Mirabela
03 06. 2022

Analiza unui colonel român despre războiul Rusia – Ucraina. Ce a observat acesta după 100 de zile de conflict. Ion Petrescu, colonel în rezervă, a vorbit despre conflictul care a dat bătăi de cap Europei întregi, dar și despre lecțiile care ar trebui învățate. Iată ce a spus acesta.

Analiza unui colonel român despre războiul Rusia – Ucraina

Colonelul Ion Petrescu a vorbit despre cele 100 de zile care au trecut de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie 2022. Acesta crede că trei lecții sunt demne de a fi învățate.

„Prima lecție de învățat, pentru Kremlin afirmă fostul ofițer de rang superior e cea care arată – după mai bine de trei luni de zile – că deși a concentrat efective militare totale inițial apreciate la peste 200.000 de militari, ulterior precizate a fi fost 190.000, în pofida faptului că forța expediționară rusă a atacat din nordul, din estul și din sudul Ucrainei, pe teren confruntarea cu militarii ucraineni a fost aidoma unui duș rece, pentru generalii din Statul Major al armatei ruse.

În pofida discursurilor lui Putin, care încerca să convingă pe cine avea timp și naivitate să îl asculte că Ucraina este condusă de naziști, reacția normală a comunității democratice din Europa și de peste Ocean a fost imediată, eficientă și neașteptată pentru Kremlin, atât statele membre ale NATO, cât și țările componente ale Uniunii Europene strângând rândurile și condamnând, fără echivoc, agresiunea militară rusă asupra statului independent ucrainean.

A doua lecție de învățat pentru conducerea statului federal rus este că deși pretextele invaziei au fost pregătite cu grijă – a se vedea recunoașterea, pe 21 februarie a republicilor separatiste Donețk și Lugansk, urmată de autorizarea, de către Consiliul Federației Ruse a folosirii forței militare peste hotare și intrarea de facto a forței de invazie în estul Donbasului, în cadrul tragicomediei numită pompos și ridicol – efectele imediate nu au fost pe măsura așteptărilor planificatorilor anihilării independenței Ucrainei”, a declarat Ion Petrescu, în exclusivitate pentru Impact.ro.

„Pacea este încă o himeră”

Ion Petrescu a mai precizat că „populația ucraineană nu i-a întâmpinat cu flori pe militarii ruși cu pretenții de “eliberatori”, înaintarea spre Kiev a fost extrem de greoaie și trupele ruse nu au reușit încercuirea capitalei ucrainene, decât realizarea unui dispozitiv militar în formă de potcoavă – spre sudul orașului controlul aparținând apărătorilor ucraineni -, iar cei 40.000 de militari amplasați deja de conducerea ucraineană în dispozitivul defensiv din Donbas nu cedau tranșeele pe care le apărau cu tenacitate, după cum în sudul Ucrainei rezistau orașele Mariupol, mai la est și Mykolaiv/Nikolaev, mai la vest.

Marea armată rusă, cu un efectiv total de 900.000 de militari s-a împotmolit pe tărâm ucrainean, în fața armatei ucrainene, cu un efectiv inițial de 196.000 de combatanți. Uluiți, unii înstelați ruși s-au dus în linia întâi, pentru a vedea, cu ochii lor, ceea ce se întâmpla în mod concret, și cel puțin zece dintre ei au fost împușcați mortal de lunetiști ucraineni ”, potrivit sursei citate.

Colonelul în rezervă mai este de părere și că „trebuie să fim obiectivi și să recunoaștem că nici condamnările internaționale pe scară largă, nici sancțiunile economice anunțate și aplicate de multe state oripilate de agresiunea militară rusă, nu au schimbat ambiția președintelui Vladimir Putin de a reda Federației Ruse de azi, gloria, puterea și teritoriile decedatei Uniuni Sovietice”.

Iar concluziile sale sunt unele foarte directe: „Lecția de învățat, pentru Moscova și Kiev, este că războiul nu poate fi câștigat, cu arme convenționale, de către niciuna dintre tabere, iar negocierile de pace vor porni de la realitatea că trupele ruse nu vor mai pleca din Donbasul in integrum și nici din sudul Ucrainei, unde sunt pe cale să apară republicile separatiste – evident pro-Moscova – Herson și Zaporizhia”.

Ion Petrescu a declarat, în încheiere, că „România a dat dovadă de înțelepciune geopolitică, condamnând invazia militară rusă, sprijinind refugiații ucraineni, militând pentru înființarea batalionului multi-național de luptă al NATO, pe teritoriul nostru și acordând relației militare bilaterale româno-americane o atenție aparte, confirmată și de exercițiile comune cu militarii trimiși de SUA, la noi în țară. Dar luptele continuă pe Frontul de Est și pacea este încă o himeră!”, a spus colonelul în rezervă.