Analiză Trump vs. Joe Biden. Cine are cele mai mari șanse să iasă președintele Americii?
În urmă cu treizeci și unu de ani, Donald Trump și Joe Biden apăreau la emisiunile televizate la nivel național. Amândouă erau difuzate la mai puțin de o oră distanță.
Analiză Trump vs. Joe Biden
În acea noapte, 5 septembrie 1989, Biden îl critica pe președintele de atunci George H.W. Bush pentru că este prea moale cu criminalitatea. Magnatul Trump declara pentru NBC News că „un negru bine educat are un avantaj extraordinar” pe piața muncii.
Prestigioasa publicație, WashingtonPost, a făcut o analiză amplă asupra celor doi candidați la cea mai puternică funcție din lume. Analiza publicației se bazează pe declarațiile celor doi din trecut, dar și pe actuala poziție a fiecăruia, în raport cu societatea americană.
”Modul lor de gestionare a rasei convergee într-un mod mai mare: în timpul unei campanii prezidențiale în care problema rasei este mai centrală decât în orice moment din 1968. Pe măsură ce se dezvoltă cea mai mare tulburare civilă din istoria SUA, mai mulți americani decât în orice moment din 1968 spun că relațiile rasiale sunt cea mai importantă problemă cu care se confruntă țara. Acest lucru i-a determinat pe Biden și președintele Trump să-și reorienteze campaniile cu privire la problema raselor în moduri care uneori se intersectează cu trecutul lor, ”, spun editorialiștii WashingtonPost.
Luna trecută, Biden a numit pe Senatorul Kamala D. Harris vicepreședinte. Este prima femeie de culoare care se află în această poziție pentru un partid major. Doar două zile mai târziu, Trump a dat oxigen unei teorii a conspirației despre eligibilitatea lui Harris.
Cine are cele mai mari șanse să iasă președintele Americii
Problema momentului în America și, culmea, de care depinde și viitorul celor doi candidați, este problema rasială. Mai ales acum, după ultimele evenimente dure cauzate de extremismul rasial, dus la paroxism.
Președintele Trump și prezumtivul candidat democrat Joe Biden au reacționat la crimă și demonstrații în moduri dramatic diferite. Fiecare a aruncat o lumină diferită asupra modului în care fiecare a abordat problema complicată a rasei de-a lungul carierei lor politice.
Trump a minimizat în mod constant rolul rasismului în viața americană. A atacat simultan protestatarii, făcând comentarii rasiste și xenofobe. A susținut că a făcut mai mult pentru negri decât orice alt președinte „cu posibila excepție a lui Abraham Lincoln”.
Biden s-a poziționat ca un cruciat pentru justiția rasială. Anunța că va folosi președinția pentru a corecta inechitățile sociale de lungă durată. Pentru a restabili climatul de toleranță relativă care a marcat cele două mandate de vicepreședinte sub Barack Obama.
Politici segregaționiste și astăzi în America
În ciuda diferențelor lor, ambii candidați se confruntă cu un electorat care este oarecum îndoielnic că oricare dintre ei poate îmbunătăți tensiunile rasiale.
Doar aproximativ o treime dintre alegători aveau încredere că Trump ar putea gestiona în mod eficient relațiile rasiale, potrivit unui sondaj realizat în iunie. Mai puțin de jumătate dintre respondenți s-au simțit încrezători că Biden va fi eficient în această chestiune. Trump susține că a făcut mai mult pentru a ajuta afro-americanii decât predecesorul său, Obama, primul președinte negru al națiunii.
Trump a alimentat frecvent ura împotriva migranților din țările din America Latină. Acesta a descris această populație ca fiind infiltrată de criminali periculoși. El și-a lansat campania din 2016 cu jurământul de a construi un zid de-a lungul frontierei SUA-Mexic, pentru a opri fluxul de migranți în SUA în mod ilegal.
Politicile de imigrare ale „toleranței zero” ale administrației sale au condus la adevărate drame. Conform politicii sale, părinții migranți au fost separați de copiii lor. Migranților li se cere acum să suporte condiții de multe ori periculoase în Mexic, în timp ce își așteaptă audierile de azil în SUA.
De cealaltă parte, Biden s-a concentrat în jurul ideii că americanii merită discuții directe de la liderii lor despre diviziunile țării.
„Lupta pentru sufletul acestei națiuni a fost o împingere constantă de mai bine de 240 de ani. O luptă între idealul american că toți suntem egali și realitatea dură că rasismul ne-a sfâșiat de mult”, a declarat candidatul democrat la începutul lunii iunie.