De ce ANAF vine după tine dacă ți-ai cumpărat mașină second hand

de: Andreea Cuzub
12 11. 2018

Dacă ești persoană fizică, ai achiziționat mai mult de două mașini pe an, după care ai devenit intermediar, ai toate șansele să fii verificat de ANAF.

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF este cea care va efectua verificările și a anunțat că operațiunea Xenon (de verificare a achizițiilor intercomunitare de autovehicule second-hand) va continua. DGAF a menționat că poate reține pentru verificări mașinile cumpărate de intermediari, pe persoană fizică, dacă ai cumpărat mai mult de două autovehicule pe an.

De asemenea, vor fi controlate transporturile de autovehicule la mâna a doua, efectuate atât pe căile rutiere, cât și pe calea ferată. Inspectorii DGAF vor verifica la descărcare toate documentele de proveniență.

Motivul din spatele inițiativei este acela că unii români nu și-au plătit toate obligațiile fiscale. Potrivit DGAF, de la începutul anului au fost identificate 38 de firme românești care au realizat achiziții intracomunitare de autoturisme la mâna a doua și s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale. Achizițiile s-au ridicat la aproximativ 180 milioane de lei, iar cumpărătorii au cauzat bugetului de stat prejudicii de peste 20 de milioane de lei.

Metoda de acționare a acestora era utilizarea facturilor fără TVA sau care conțineau ilegal TVA pe marja de profit.

Pentru a evita astfel de situații, DGAF le recomandă persoanelor care doresc să-și cumpere mașini la mână a doua să evite plata în numerar. În același timp, ar trebui să soliciți toate documentele fiscale ale autoturismului respectiv și că prețul de pe factură include TVA. De asemenea, este indicat să te asiguri că firma are un cod românesc de identificare fiscală valid, pentru ca procesul de achiziționare să fie unul cât mai corect.