ANAF le-a pus gând rău românilor care nu își declară veniturile: cum funcționează sistemul informatic prin care sunt verificați

de: Ciprian Ioana
19 06. 2019

ANAF pregătește o aplicație prin care vrea să ia la țintă contribuabilii care nu-și plătesc dările către stat și pe cei care nu-și declară veniturile. În baza unei analize amănunțite, vor fi identificați românii care prezintă un așa-numit risc fiscal și care, ulterior, urmează să fie verificați.

Aplicația pe care o dezvoltă ANAF se numește Fișă de Risc Fiscal și, potrivit inspectorilor fiscali, va duce la identificarea și sancționarea românilor care nu-și declară veniturile. De asemenea, sunt luați în vizor și cei care nu-și plătesc dările către stat.

O aplicație similară funcționează deja, dar doar în cazul persoanelor juridice.

Cum funcționează aplicația prin care ANAF le-a pus gând rău românilor

Pentru a-i identifica pe românii care nu-și declară veniturile, ANAF a selectat 10 indicatori de risc fiscal, potrivit Profit.ro. În cadrul Fiscului funcționează deja o Direcție specială denumită Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice.

Acolo sunt luate la bani mărunți persoanele care dețin averi mari, dar și cele care au un risc fiscal ridicat. Există câteva elemente de care inspectori fiscali vor ține cont, potrivit inspectorilor fiscali.

De fapt, cei vizați sunt, de exemplu, românii care nu-și declară veniturile încasate din chirii. În puține cazuri sunt întocmite contracte legale în acest sens și singura înțelegere e la nivel verbal. 

Facem în prezent și o analiză de risc pe zona persoanelor fizice, cu patrimoniul deținut„, spunea, recent, vicepreședintele ANAF, Virgil Pîrvulescu, potrivit sursei citate.

După ce aplicația va fi gata și românii cu risc fiscal vor fi identificați, vor urma și controalele. Ele vor fi efectuate numai în situațiile în care situațiile sunt evidente.

Potrivit ordinului dat de conducerea ANAF, analiza de risc este efectuată de organul fiscal pentru stabilirea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale.

Analiza de risc este inițiată pentru cazuri punctuale în urma unor rezultate din controale fiscale sau în cazuri identificate ca urmare a unor sesizări primite de la alte instituții ori autorități publice, precum și de la alte entități sau persoane fizice ori juridice.