ANAF face ravagii în fotbalul românesc. Anunţul făcut de procurori

de: Gabriel Esanu
24 11. 2020

Ministrul de Finanţe, Florin Câţu, a anunţat astăzi că procurorii ANAF au demarat un control financiar la Federaţia Română de Fotbal. Ar fi suspiciuni legate de diferite nereguli financiare care au avut loc în fotbalul românesc. Iar totul pornește de la niște declarații făcute de oameni din fotbal în diferite emisiuni televizate, scrie Gsp.ro. Ancheta ar urma să dureze aproximativ două săptămâni, iar în cel mai scurt timp ar putea urma controale și la LPF.

„În 17.11.2020, echipele de control ale ANAF au început un control la Federaţia Română de Fotbal, în urma informaţiilor apărute în spaţiul public. În acest moment, se face analiza documentelor, iar când acest raport va fi finalizat, îl vom face public”, a scris Florin Câțu pe pagina sa de Facebook.

Controalele ANAF vin după mai multe declarații publice făcute de oameni din lumea fotbalului despre posibile nereguli la FRF

Florin Prunea, Tudor Iacov, Dumitru Dragomir și Marcel Pușcaș sunt câțiva dintre cei care au venit cu acuze la adresa FRF.

„Controlul a fost demarat marțea trecută, după ce FRF a cerut o păsuire de două zile pentru că echipa națională juca un meci important în străinătate (n.r. – partida din Irlanda de Nord). Totul a pornit de la faptul că timp de mai multe săptămâni la rând, la Realitatea TV, mai multe personalități din fotbalul românesc au vorbit despre multe nereguli prezumate în care ar fi vorba de sume mari de bani. 

Informațiile din emisiunile postului respectiv TV au apărut în monitorizarea de presă a ministrului. În paralel, în urma reconstituirii Departamentului de Risc Financiar din cadrul ANAF, în ianuarie 2020, din analizele de risc efectuate de departament a reieșit că există elemente să începem un control. Ministrul a cerut rapid să vadă situația mai multor organizații din sport, dintre care multe nu au mai fost verificate de ani buni. Federația Română de Fotbal nu a mai fost verificată din 2014. Pe lista instituțiilor care urmează a fi verificate se numără și Liga Profesionistă de Fotbal”, este informația oferită, pe surse, de jurnaliștii Gsp.

Federația Română de Fotbal a anunțat, printr-un comunicat de presă, că va colabora cu procurorii ANAF. În plus, oficialii forului condus de Răzvan Burleanu au anunțat că au implementat măsuri pentru o mai mare transparență fiscală.