ANAF a schimbat regulile jocului: ce se întâmplă cu impozitul direcționat către o cauză nobilă

ANAF a schimbat regulile jocului: ce se întâmplă cu impozitul direcționat către o cauză nobilă
Anunț foarte important de la ANAF. Încep controale drastice. Cine este vizat

ANAF și Ministerul Finanțelor Publice lucrează de ceva timp la modificarea modului în care poți redirecționa o parte din impozitul pe venit către o cauză nobilă.

Dacă totul merge bine și ai încredere în promisiuni guvernamentale, ar trebui ca din acest an să fie un pic mai simplu să donezi o parte din impozitul pe profit unei organizații non-guvernamentale. În acest scop, ​Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală elaborează un formular simplificat pentru direcționarea, către entitățile non-profit sau unitățile de cult, a unei sume din impozitul pe venit aferent anului 2019.

Informația a fost făcută publică într-un comunicat de presă al celor două instituții. Documentul cu pricina ar urma să fie publicat săptămâna viitoare și va putea fi utilizat, opțional, până la termenul de 25 mai de către contribuabilii care nu și-au exprimat deja opțiunile pe acest subiect.

Lovitură de la ANAF pentru toți românii. Amenzi de 2,3 milioane de lei impuse fiecărui inspector Antifraudă

Este important de reținut că noul formular nu va face viața complicată celor care și-au exprimat deja opțiunea pe marginea redirecționării impozitului. În schimb, noul formular vine în întâmpinarea cererilor exprimate de către o parte din societatea civilă și nu va afecta în niciun fel sumele deja direcționate prin cele două formulare alternative, care vor putea fi utilizate în continuare, în funcție de opțiunile fiecăruia.

Până acum, cei care doresc direcționarea unei părți a impozitului pe profit către o cauză nobilă, au folosit formularul 230 care a suferit câteva modificări pe parcursul anului trecut. În funcție de perioada în care ai fi realizat veniturile impozitate, ai fi optat pentru una din două variante.

  • Pentru venitul din perioada 1 ianuarie – 31 martie 2019, formularul 230 aprobat prin Ordinul președintelui ANAF nr. 50/2019.
  • Pentru venitul din perioada 1 aprilie – 31 decembrie 2019, formularul 230, aprobat prin Ordinul președintelui ANAF nr. 147/2020, care corespunde reglementărilor legale în vigoare în perioada menționată.

În final, este important de reținut că noul formular nu elimină validitatea formularelor anterioare. Opțiunea ta aferentă impozitului pe anul 2019 poate fi exercitată până la data de 25 mai 2020 printr-una din trei variante:

  • formularele existente, dedicate celor două perioade, situație în care se utilizează câte un formular pentru fiecare perioadă
  • formularul unic simplificat, în care sunt cuprinse cele două perioade.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI