Amestecurile simple care salvează varza de dăunători. Ce să folosești seara

de: Năstase Mirabela
04 07. 2022

Amestecurile simple care salvează varza de dăunători. O serie de dăunători își pot face apariția în grădină sau pe câmp. Varza este una dintre legumele preferate de români și se cultivă atât în grădină, cât și la câmp. Totodată, prin conținut ridicat de apă, însă valoroasă din punct de vedere nutrițional, varza are multiple beneficii pentru organism.

Amestecurile simple care salvează varza de dăunători

Varza poate fi prădată de o serie de dăunători și trebuie să știi cum îți poți proteja cultura de aceștia. Spre exemplu, afidele sunt dăunătorii printre cei mai comuni. Adulții variază de la 2 până la 4 mm, au o nuanță verzuie sau maronie. Afidele migrează foarte ușor pe culturile de lângă varză, punându-se pe plantele vecine.

Ouăle afidelor hibernează iarna, iar primăvara se declanșează o colonie nouă. Pentru a combate afidele, poți pulveriza plantele cu o soluție pe bază de oțet. Ai nevoie de 10 linguri de oțet de 9 grade în 2 l de apă sau de 40 grame săpun lichid, 300 grame cenușă și 10 l de apă. Ambele soluții sunt eficiente. Plantele se stropesc noaptea târziu, când afidele sunt adormite.

Gândacul galben pune și el multe probleme culturii de varză. Acest dăunător are dimensiuni între 5 și 8 mm, are dungi negre sau roșii și se hrănește doar cu varza, precum și cu alte culturi.

La început de primăvară insectele se așază pe buruieni, așteptând apariția plantelor. Gândacul galben mănâncă frunzele plantelor, ducând la uscarea lor. Pentru a combate gândacul galben, se îndepărtează primăvara buruienile din grădină. Dacă gândacul s-a instalat pe plante, ai nevoie de un insecticid din comerț.

Dăunători care atacă cultura de varză

Purecele negru este un tip de dăunători care atacă varza. Se așază pe ea, mănâncă frunzele cele mai firave și lasă în urmă o adâncitură care afectează plantele. Puricii sunt și mai activi pe căldură, atunci când afară este un aer uscat.

Pentru a combate purecele negru, alege soiuri de varză timpurii sau târzii, udă abundent plantele, plantează mărar, coriandru sau usturoi lângă ea. O altă metodă de combatere este și praful de cenușă de lemn pus direct pe frunze, care sufocă dăunătorii.

Melcii pot dăuna culturii de varză. Noaptea și dimineața sunt cei mai activi, iar în restul timpului se ascund în locuri întunecate și umede. Ca metode de combatere se pulverizează cu o soluție făcută dintr-un pahar de oțet la 10 l de apă. Și cenușa ține melcii la distanță. Ea se presară în jurul verzei.

Omizile sunt și ele dăunători ai verzei, producând daune considerabile. Pentru a combate omizile, cel mai bine este să îndepărtezi frunzele pe care se află ouăle și se iau larvele manual pentru a nu stropi planta din cauza unui dăunător destul de vizibil.