Amestecul puternic cu care trebuie să stropești trandafirii la început de primăvară. Așa vor înflori până în toamnă

de: Manolică Anca
28 03. 2023

Trandafirii sunt una dintre cele mai căutate flori pentru frumusețea, mirosul și abundența lor îndelungată. Dacă te gândești să plantezi câțiva în grădina ta sau dacă îi ai deja și cauți câteva sfaturi suplimentare despre cum să faci plantele de trandafiri să înflorească până toamna târziu, ei bine, în rândurile de mai jos vei afla ce amestec puternic trebuie să folosești pentru a le stropi în această perioadă.

Cu ce să stropești trandafirii primăvara ca să înflorească tot anul

Stropirea trandafirilor la început de primăvară va încuraja o creștere puternică și sănătoasă și o înflorire abundentă. Este o sarcină relativ rapidă și simplă, dar și una dintre cele mai benefice lucrări pe care le poți face pentru a te asigura că trandafirii tăi vor crește cum trebuie și vor fi înfloriți până vine frigul.

La fel ca orice plantă, trandafirii sunt și ei predispuși la apariția bolilor și dăunătorilor. Din acest motiv, îngrijirea lor este esențială pentru a te putea bucura cât mai mult timp de ei. Astfel, pentru a nu risca să rămâi cu lăstarii goi, trebuie neapărat să îi stropești.

Amestecul care face minuni în grădină

Totodată, este important să știi ce produse să folosești, dar și în ce perioade trebuie aplicate aceste tratamente. Prin urmare, hai să vedem care sunt pașii și soluțiile necesare.

Primul lucru ce trebuie făcut este toaletarea trandafirilor, prin tăierea lăstarilor bolnavi sau slab dezvoltați. Asta se face înainte de pornirea în vegetație. Mai apoi, trebuie procedat la stropirea florilor, care necesită mai multe tratamente.

Primul se face cu produs cupric, zeamă bordeleză sau Champ, substanțe care împiedică dezvoltarea cancerului ramurilor și a ruginei. Pentru a stropi plantele, ai nevoie de 50 de grame de produs cupric amestecat cu 10 litri de apă.

În același timp trebuie aplicată și o stropire cu Kumulus pentru făinare. Vei avea nevoie nevoie de un amestec din 60 de grame de produs și 10 litri de apă. Folosind Nuprid, vei elimina ouăle acarienilor și ale afidelor.

Potrivit cumsa.ro, pe timpul creșterii lăstarilor, trandafirii vor trebui stropiți cu următoarele produse:

  • Topsin – 10 grame în 10 litri de apă
  • Aliette – 30 de grame în 10 litri de apă

De asemenea, se mai aplică un tratament cu Mospilan (1,5 g în 10 l de apă), recomandat a se folosi împreună cu Toil, un adjuvant pe bază de ulei de rapiță.

Citește și: Ingredientele secrete pentru înmulțirea trandafirilor. Vor înflori tot anul

Ce soluții să aplici înainte de deschiderea florilor și în timpul înfloririi

În această etapă este bine să aplici trandafirilor un tratament pe bază de Topsin (10 g în 10 litri de apă) pentru făinare, afide (păduchi verzi) și rugină.

Ulterior, se vine cu un tratament cu Syllit (20 ml la 10 l de apă), menită să combată putregaiul și antracnoza. Pentru viespea trandafirului și acarieni, cel mai eficient este tratamentul cu Actara (1,5 g la 10 l de apă).

În timpul înfloritului, plantele de trandafir au nevoie din nou de Topsin (10 g la 10 l de apă) pentru a evita putregaiul, afidele și rugina. Tot în această perioadă, ele trebuie stropite și cu Antracol (20 g la 10 litri de apă) pentru pătarea neagră și cu Nissorun (5 g la 10 l de apă) pentru făinare și acarieni.

Citește și: Ce presari pe pământul din grădină pentru trandafiri înfloriți chiar şi toamna. E cea mai ieftină metodă